Składniki:
- mus bananowy, jabłkowy lub gruszkowy 1 szklanka (250 ml)
- mąka kokosowa 1 szklanka (250 ml)
- kakao 6 łyżek
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 6 łyżek erytrolu)
- cynamon 1 łyżeczka
- sól 1/4 łyżeczki
- orzechy włoskie lub laskowe 1 filiżanka (200 ml)
- ew. suszone owoce (rodzynki, pokrojone śliwki, morele, figi) 1 filiżanka (200 ml)
Błyskawiczne, bezglutenowe, czekoladowe ciasto z mąki kokosowej. Lekkie, dietetyczne i zdrowe:)
Wykonanie:
- Na suchej patelni podprażam orzechy.
- Do miski nakładam mus (możecie użyć gotowego lub zblendowanych owoców).
- Dodaję kakao, sól, cynamon i słodzę.
- Powoli wsypuję mąkę kokosową (tyle, by powstała gęsta, dająca się lepić w dłoniach masa).
- Dodaję orzechy i mieszam.
- Masę wykładam do formy (umnie 22 x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem).
- Wstawiam na noc do lodówki.
- Przed podaniem możecie posypać kakao.
- Jeśli zależy Wam na wersji KETO, użyjcie musu jabłkowego, erytrolu, a suszone owoce zastąpcie orzechami.
Smacznego!
Hej, a ile tego musu z bananów potrzeba?
Dzięki 🙂
1 szklanka 250 ml, tak jak w przepisie;)
Dzięki 😉 już widzę, źle mi się wyświetliło na telefonie, pozdrawiam:)
Czy zamiast cukru można dać namoczone daktyle? Jeśli tak to ile?
Można pokombinować:)
Czy make kokosowa mozna zamienic no na make jaglana?
niestety wówczas trzeba pokombinować z proporcjami…
Ja zrobiłam z musu gruszkowego. Niestety wyszło dosyć suche i nie trzymało zwartej konsystencji, ale w smaku bardzo dobre. Może trzeba by użyć trochę kaszy jaglanej albo fasoli, żeby to wszystko lepiej związać.