Brownie z mąki kokosowej (bez oleju, bez pieczenia)

  • 5 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • mus bananowy, jabłkowy lub gruszkowy 1 szklanka (250 ml)
  • mąka kokosowa 1 szklanka (250 ml)
  • kakao 6 łyżek
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 6 łyżek erytrolu)
  • cynamon 1 łyżeczka
  • sól 1/4 łyżeczki
  • orzechy włoskie lub laskowe 1 filiżanka (200 ml)
  • ew. suszone owoce (rodzynki, pokrojone śliwki, morele, figi) 1 filiżanka (200 ml)

Błyskawiczne, bezglutenowe, czekoladowe ciasto z mąki kokosowej. Lekkie, dietetyczne i zdrowe:)

DSC_6993_2

Brownie z mąki kokosowej (bez oleju, bez pieczenia)

Wykonanie:

  1. Na suchej patelni podprażam orzechy.
  2. Do miski nakładam mus (możecie użyć gotowego lub zblendowanych owoców).
  3. Dodaję kakao, sól, cynamon i słodzę.
  4. Powoli wsypuję mąkę kokosową (tyle, by powstała gęsta, dająca się lepić w dłoniach masa).
  5. Dodaję orzechy i mieszam.
  6. Masę wykładam do formy (umnie 22 x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem).
  7. Wstawiam na noc do lodówki.
  8. Przed podaniem możecie posypać kakao.
  9. Jeśli zależy Wam na wersji KETO, użyjcie musu jabłkowego, erytrolu, a suszone owoce zastąpcie orzechami.

Smacznego!

DSC_6999_2

Brownie z mąki kokosowej (bez oleju, bez pieczenia)

DSC_6996_2

Brownie z mąki kokosowej (bez oleju, bez pieczenia)

5 komentarzy

Skomentuj