Brzoskwiniowy tofurnik na zimno

  • 12 min
  • 3 składniki
75%

Składniki:

  • tofu naturalne 2 kostki po 180 g
  • brzoskwinie z puszki (możecie użyć świeżych) 8 połówek + 1 do ozdoby
  • brzoskwiniowa (ew. pomarańczowa, cytrynowa) galaretka roślinna 2 opakowania

Ciasto bez pieczenia na bazie tofu i brzoskwiń. Ten prosty przepis możecie urozmaicić, przygotowując go na spodzie z orzechów i suszonych owoców oraz ozdabiając owocami i galaretką na górze.

DSC_4624

Brzoskwiniowy tofurnik na zimno

Wykonanie:

  1. Tofu i brzoskwinie kroję w kostkę.
  2. Dodaję galaretki (proszek) i blenduję razem na mus.
  3. Przekładam do garnka i gotuję przez dwie minuty, mieszając.
  4. Masę przelewam do małej tortownicy wyłożonej na wszelki wypadek folią spożywczą, żeby masa nie wyciekła (u mnie 16 cm).
  5. Po schłodzeniu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.

Smacznego!

DSC_4612

Brzoskwiniowy tofurnik na zimno

DSC_4609

Brzoskwiniowy tofurnik na zimno

DSC_4608

Brzoskwiniowy tofurnik na zimno

8 komentarzy

  1. w waszej ksiazce jest przepis na tofurnik pinacolada, nie ma go na stronie…robilam go wczorej i kompletna porazka, warstwa dolna jest tak twarda ze nie dalo sie wbic lyzki zas gorna bardzo rzadka juz po wlaniu na warstwe dolna wylewala sie dolem z tortownicy pomimo iz wylozylam ja papierem, czy tak ma byc? robilam wszystko dokalnie jak w przepisie hmmm

    • Tofurnik pinacolada jest tylko w książce, przykro mi, że nie wyszedł:( A masa stężała w lodówce?

  2. Pingback: Plany na lato 2018 - pomysły na spędzenie lata w mieście i nie tylko

Skomentuj