Składniki:
- tofu naturalne 2 kostki po 180 g
- brzoskwinie z puszki (możecie użyć świeżych) 8 połówek + 1 do ozdoby
- brzoskwiniowa (ew. pomarańczowa, cytrynowa) galaretka roślinna 2 opakowania
Ciasto bez pieczenia na bazie tofu i brzoskwiń. Ten prosty przepis możecie urozmaicić, przygotowując go na spodzie z orzechów i suszonych owoców oraz ozdabiając owocami i galaretką na górze.
Wykonanie:
- Tofu i brzoskwinie kroję w kostkę.
- Dodaję galaretki (proszek) i blenduję razem na mus.
- Przekładam do garnka i gotuję przez dwie minuty, mieszając.
- Masę przelewam do małej tortownicy wyłożonej na wszelki wypadek folią spożywczą, żeby masa nie wyciekła (u mnie 16 cm).
- Po schłodzeniu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
Smacznego!
Sernik wydaje się pyszny, tylko gdzie można kupić wegańskie galaretki? 🙂
W sklepach ze zdrową żywnością, na eko półkach w marketach, w internecie, a ostatnio nawet Delecta robi:)
auchan. jest ananasowa i truskawkowa po 2 zł
w waszej ksiazce jest przepis na tofurnik pinacolada, nie ma go na stronie…robilam go wczorej i kompletna porazka, warstwa dolna jest tak twarda ze nie dalo sie wbic lyzki zas gorna bardzo rzadka juz po wlaniu na warstwe dolna wylewala sie dolem z tortownicy pomimo iz wylozylam ja papierem, czy tak ma byc? robilam wszystko dokalnie jak w przepisie hmmm
Tofurnik pinacolada jest tylko w książce, przykro mi, że nie wyszedł:( A masa stężała w lodówce?
Tylko troszeczke 🙁
🙁
Pingback: Plany na lato 2018 - pomysły na spędzenie lata w mieście i nie tylko