Buddha Bowl – kolorowa miska zdrowia

  • 5 min
  • 11 składników

Składniki na 2 porcje:

  • ulubiona sałata, szpinak lub jarmuż 2 garście
  • świeże warzywa (np. marchewka, papryka, ogórek, pomidor, rzodkiewka) 2 garście
  • ulubione strączki (np. cieciorka, fasola, bób, tofu, groszek) 2 garście
  • ugotowane węglowodany złożone (np. kasze, pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż) 2 garście
  • ew. dojrzałe awokado 1 sztuka
  • ulubione orzechy lub pestki 1 garść
  • sok z cytryny lub limonki (ew. ocet jabłkowy) do polania
  • oliwa z oliwek lub olej (np. lniany, rzepakowy nierafinowany) do polania
  • ew. natka pietruszki/kolendry/koperek/szczypiorek do posypania
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. zioła lub ulubione przyprawy do smaku

Szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które jest nie tylko odżywcze i pełnowartościowe, ale też smaczne i piękne 🙂 Idealne do zabrania na wynos.

miska rozmaitości

Buddha Bowl – kolorowa miska zdrowia

Wykonanie:

  1. Strączki gotuję lub jeśli wykorzystuję te z puszki – opłukuję i odsączam.
  2. Warzywa kroję (ja używam krajalnicy spiralnej).
  3. Na dno misek (lub pojemników na wynos) kładę po garści sałaty.
  4. Na sałacie układam warzywa, strączki, węglowodany i awokado.
  5. Posypuję orzechami lub pestkami i natką.
  6. Polewam oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Smacznego!

miska buddy

Buddha Bowl – kolorowa miska zdrowia

talerz zdrowia

Buddha Bowl – kolorowa miska zdrowia

talerz rozmaitości

Buddha Bowl – kolorowa miska zdrowia

 

Brak komentarzy

Skomentuj