Składniki na 2 porcje:
- ulubiona sałata, szpinak lub jarmuż 2 garście
- świeże warzywa (np. marchewka, papryka, ogórek, pomidor, rzodkiewka) 2 garście
- ulubione strączki (np. cieciorka, fasola, bób, tofu, groszek) 2 garście
- ugotowane węglowodany złożone (np. kasze, pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż) 2 garście
- ew. dojrzałe awokado 1 sztuka
- ulubione orzechy lub pestki 1 garść
- sok z cytryny lub limonki (ew. ocet jabłkowy) do polania
- oliwa z oliwek lub olej (np. lniany, rzepakowy nierafinowany) do polania
- ew. natka pietruszki/kolendry/koperek/szczypiorek do posypania
- sól, pieprz do smaku
- ew. zioła lub ulubione przyprawy do smaku
Szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które jest nie tylko odżywcze i pełnowartościowe, ale też smaczne i piękne 🙂 Idealne do zabrania na wynos.
Wykonanie:
- Strączki gotuję lub jeśli wykorzystuję te z puszki – opłukuję i odsączam.
- Warzywa kroję (ja używam krajalnicy spiralnej).
- Na dno misek (lub pojemników na wynos) kładę po garści sałaty.
- Na sałacie układam warzywa, strączki, węglowodany i awokado.
- Posypuję orzechami lub pestkami i natką.
- Polewam oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy