Budyń czekoladowy z brązowego ryżu

  • 50 min
  • 5 składników

Składniki:

  • brązowy ryż 1 filiżanka (200 ml)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • mleko roślinne 1 filiżanka (200 ml)
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • przyprawa piernikowa do smaku (u mnie 1 łyżka domowej)

Budyń z ryżu. Wegański, bezglutenowy, bogaty w błonnik i składniki odżywcze. Świąteczny, pachnący przyprawami korzennymi i pomarańczą.

Budyń czekoladowy z brązowego ryżu

Wykonanie:

  1. Ryż przepłukuję i zalewam 5 filiżankami wody (po 200 ml).
  2. Gotuję, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki (u mnie 40 minut).
  3. Dodaję połamaną na kostki czekoladę, przyprawę piernikową (tutaj przepis na domową), filiżankę mleka roślinnego i sok wyciśnięty z jednej pomarańczy (nie wyrzucam skórki).
  4. Blenduję na gładki budyń (ja używam tego blendera).
  5. Przekładam do naczynek i posypuję skórką startą z pomarańczy.
  6. Podaję na ciepło lub na zimno.
  7. Jeżeli nie masz mocnego blendera, który zblenduje brązowy ryż na gładko, możesz użyć białego ryżu. Gotuj go wówczas w 4 filiżankach wody na 1 filiżankę ryżu przez około 20 minut.

Smacznego!

Budyń czekoladowy z brązowego ryżu

Budyń czekoladowy z brązowego ryżu

Budyń czekoladowy z brązowego ryżu

4 komentarze

  1. Mi się wchłonął już po 30 minutach. 😉 Świetne i przede wszystkim mega łatwe są tutaj przepisy. Genialna stronka! 🙂

Skomentuj