Składniki:
- kasza jaglana surowa pół szklanki (125 ml)
- mleko roślinne 2 szklanki (po 250 ml)
- czerwona fasola 1 puszka (400 g)
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- kakao 5 łyżek
- olej kokosowy 1 czubata łyżka
- owoce do ozdoby
Bardzo zdrowy, kremowy budyń na bazie kaszy jaglanej i czerwonej fasoli. Bez dodatku cukru, słodzony daktylami. Dla tych, którzy wolą słodycze zamiast obiadu;)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą i zalewam dwiema szklankami mleka roślinnego. Gotuję na małym ogniu, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn.
- Pod koniec gotowania dodaję dobrze opłukaną fasolę i daktyle. Gotuję razem jeszcze kilka minut.
- Dodaję kakao, olej kokosowy i blenduję na gładki krem (użyłam tego blendera).
- Podaję z owocami na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy