Składniki na 6 porcji:
- kasza jaglana sucha pół szklanki (125 ml)
- mleko roślinne 2 szklanki (500 ml)
- upieczona dynia hokkaido pół średniej dyni
- masło orzechowe 3 łyżki
- cynamon 1 łyżeczka
- cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku
- sól szczypta
Jesienny, odżywczy i zdrowy budyń na bazie kaszy jaglanej i upieczonej dyni hokkaido z dodatkiem cynamonu. Pyszny na gorąco i na zimno.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą, żeby pozbyć się goryczki.
- Zalewam kaszę mlekiem roślinnym, zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję na małym ogniu przez 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
- Dodaję pokrojoną, upieczoną dynię hokkaido (ja nie obieram), masło orzechowe, szczyptę soli i cynamon.
- Blenduję na gładki budyń (ja używam blendera wysokoobrotowego).
- Słodzę do smaku i ponownie blenduję.
- Podaję na gorąco lub na zimno.
- Przechowuję w lodówce do kilku dni.
Smacznego!
Brak komentarzy