Budyń jaglany z dynią i cynamonem

  • 30 min
  • 7 składników
100%

Składniki na 6 porcji:

  • kasza jaglana sucha pół szklanki (125 ml)
  • mleko roślinne 2 szklanki (500 ml)
  • upieczona dynia hokkaido pół średniej dyni
  • masło orzechowe 3 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku
  • sól szczypta

Jesienny, odżywczy i zdrowy budyń na bazie kaszy jaglanej i upieczonej dyni hokkaido z dodatkiem cynamonu. Pyszny na gorąco i na zimno.

Budyń jaglany z dynią i cynamonem

Budyń jaglany z dynią i cynamonem

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą, żeby pozbyć się goryczki.
  2. Zalewam kaszę mlekiem roślinnym, zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję na małym ogniu przez 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
  3. Dodaję pokrojoną, upieczoną dynię hokkaido (ja nie obieram), masło orzechowe, szczyptę soli i cynamon.
  4. Blenduję na gładki budyń (ja używam blendera wysokoobrotowego).
  5. Słodzę do smaku i ponownie blenduję.
  6. Podaję na gorąco lub na zimno.
  7. Przechowuję w lodówce do kilku dni.

Smacznego!

Budyń jaglany z dynią i cynamonem

Budyń jaglany z dynią i cynamonem

Budyń jaglany z dynią i cynamonem

Budyń jaglany z dynią i cynamonem

Brak komentarzy

Skomentuj