Składniki:
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- mleko roślinne lub woda 100 ml
- cukier/ksylitol/erytrol 3 łyżki
- budyń waniliowy 1 opakowanie
- owoce do ozdoby
- wiórki lub płatki kokosowe do ozdoby
Budyń na mleku kokosowym – moja ulubiona wersja budyniu z paczki:) Aksamitny i kremowy. Błyskawiczny deser na ciepło lub na zimno. Możecie zrobić w słoiczku na wynos.
Wykonanie:
- Mleko kokosowe przelewam do garnka.
- Dodaję erytrol i podgrzewam.
- Do szklanki wlewam 100 ml mleka roślinnego lub wody. Dodaję budyń w proszku i mieszam dokładnie.
- Wymieszany budyń wlewam do gotującego mleka kokosowego. Gotuję przez chwilę, mieszając intensywnie.
- Przelewam do miseczek albo słoiczków.
- Ozdabiam owocami i płatkami kokosowymi.
- Budyń możecie polać surowym dżemem malinowym (przepis tutaj).
Smacznego!
Czy z takiego budyniu można zrobić krem budyniowy do przełożenia tortu?
można:)