Składniki na 2 porcje:
- kaszka kukurydziana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 4 filiżanki (po 200 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 4 łyżki erytrolu)
- wanilia (w cukrze, paście, ekstrakcie itp) do smaku (u mnie 1 opakowanie cukru)
- olej kokosowy 1 łyżka
- ew. owoce, gorzka czekolada do podania
Pyszny, waniliowy, wegański i bezglutenowy budyń na bazie kaszki kukurydzianej. Na śniadanie, na deser, na wynos albo jako krem do tortu.
Wykonanie:
- Kaszkę wsypuję do garnka, zalewam mlekiem roślinnym, zagotowuję i gotuję na małym ogniu, aż kaszka wchłonie płyn (u mnie 10-15 minut).
- Dodaję resztę składników i blenduję (ja używam tego blendera).
- Podaję z owocami lub gorzką czekoladą.
Smacznego!
Zrobiłam. Zamiast cukru waniliowego dałam kawałek laski wanilii, zamiast zwykłego cukru – daktyle, zamiast oleju kokosowego – rzepakowy (kokosowy podnosi cholesterol i mąż nie może). Mi smakował, mąż potrzebował trochę czasu, żeby się przekonać, ale finalnie mu smakowało, dziecko nie chciało jeść, ale ono w ogóle nie chce jeść kasz i myślałam, że tak mu przemycę. Zrobię ponownie na pewno.
Dzięki za info:)