Budyń z kaszki kukurydzianej

  • 15 min
  • 6 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • kaszka kukurydziana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 4 filiżanki (po 200 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 4 łyżki erytrolu)
  • wanilia (w cukrze, paście, ekstrakcie itp) do smaku (u mnie 1 opakowanie cukru)
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • ew. owoce, gorzka czekolada do podania

Pyszny, waniliowy, wegański i bezglutenowy budyń na bazie kaszki kukurydzianej. Na śniadanie, na deser, na wynos albo jako krem do tortu.

wegański budyń

Budyń z kaszki kukurydzianej

Wykonanie:

  1. Kaszkę wsypuję do garnka, zalewam mlekiem roślinnym, zagotowuję i gotuję na małym ogniu, aż kaszka wchłonie płyn (u mnie 10-15 minut).
  2. Dodaję resztę składników i blenduję (ja używam tego blendera).
  3. Podaję z owocami lub gorzką czekoladą.

Smacznego!

budyń z kaszy

Budyń z kaszki kukurydzianej

budyń kukurydziany

Budyń z kaszki kukurydzianej

budyń bezglutenowy

Budyń z kaszki kukurydzianej

 

2 komentarze

  1. Zrobiłam. Zamiast cukru waniliowego dałam kawałek laski wanilii, zamiast zwykłego cukru – daktyle, zamiast oleju kokosowego – rzepakowy (kokosowy podnosi cholesterol i mąż nie może). Mi smakował, mąż potrzebował trochę czasu, żeby się przekonać, ale finalnie mu smakowało, dziecko nie chciało jeść, ale ono w ogóle nie chce jeść kasz i myślałam, że tak mu przemycę. Zrobię ponownie na pewno.

Skomentuj