Budyń z ugotowanej kaszy jaglanej

  • 5 min
  • 4 składniki
100%

Składniki na 2 porcje:

  • ugotowana kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie z orzechów włoskich) ok. 1 filiżanka (200 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
  • wanilia (w cukrze, paście, ekstrakcie itp) do smaku (u mnie 1 opakowanie cukru z wanilią)

Gdy została Wam ugotowana kasza jaglana, koniecznie zróbcie z niej budyń;) Na śniadanie, na wynos, na deser, jako danie dla malucha.

wegański budyń

Budyń z ugotowanej kaszy jaglanej

Wykonanie:

  1. Ugotowaną kaszę jaglaną umieszczam w blenderze.
  2. Dodaję cukier, ksylitol lub erytrol oraz cukier z wanilią.
  3. Blenduję, stopniowo wlewając mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
  4. Podaję z owocami, musem owocowym, orzechami lub płatkami migdałów.
  5. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

bezglutenowy budyń

Budyń z ugotowanej kaszy jaglanej

budyń bezglutenowy

Budyń z ugotowanej kaszy jaglanej

budyń jaglany

Budyń z ugotowanej kaszy jaglanej

 

1 Komentarz

Skomentuj