Składniki na 2 porcje:
- ugotowana kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne (u mnie z orzechów włoskich) ok. 1 filiżanka (200 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
- wanilia (w cukrze, paście, ekstrakcie itp) do smaku (u mnie 1 opakowanie cukru z wanilią)
Gdy została Wam ugotowana kasza jaglana, koniecznie zróbcie z niej budyń;) Na śniadanie, na wynos, na deser, jako danie dla malucha.
Wykonanie:
- Ugotowaną kaszę jaglaną umieszczam w blenderze.
- Dodaję cukier, ksylitol lub erytrol oraz cukier z wanilią.
- Blenduję, stopniowo wlewając mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
- Podaję z owocami, musem owocowym, orzechami lub płatkami migdałów.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Ależ to apetycznie wygląda! Również robię budynie jaglane w różnych wersjach i potwierdzam – są pyszne i zdrowe 😉