Składniki:
- kasza bulgur 1 szklanka
- dojrzałe awokado 1 sztuka
- ogórki kiszone 4 sztuki
- mała cebula 1 sztuka
- sos sojowy 4 łyżki
- olej rzepakowy nierafinowany 3 łyżki
- pieprz grubomielony do smaku
Szybki i banalny w przygotowaniu bulgur. Robię regularnie od lat (czasem zamiast bulguru z kaszą gryczaną). Idealne połączenie prostych smaków. Na ciepło albo na zimno jako sałatka. Świetnie się sprawdza na wynos jako pożywne drugie śniadanie.
Wykonanie:
- Bulgur prażę przez chwilę na sucho, zalewam wodą i zlewam ją, gdy opadnie. Dolewam niecałe 2 szklanki wody, solę i gotuję około 10 minut.
- Gdy kasza przestygnie, dodaję pokrojone awokado, ogórki kiszone i drobno pokrojoną cebulę.
- Dodaję sos sojowy, olej i pieprz. Mieszam wszystko razem.
Smacznego!
A czy można zamiast sosu sojowego bo pojęcia nie mam jak smakuje 😉 dodać ulubiony olej zimnotloczony np z orzecha włoskiego czy avocado?
jasne, że można:)