Składniki:
- buraki 6 sztuk
- kasza gryczana 2 szklanki
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- sok z 1 cytryny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
- pestki słonecznika do posypania
- czosnek 1 ząbek
Rzadko robię dania z przepisów, ale ten przepis Elli Woodward urzekł mnie swoją prostotą i jednym z moich ulubionych połączeń smakowych (buraki i kasza gryczana). Od siebie dodałam tylko czosnek, posypałam pietruszką i prażonym słonecznikiem.
Wykonanie:
- Buraki piekę w całości ze skórką w piekarniku (200 stopni, około 1 godziny).
- Kaszę gryczaną (w oryginalnym przepisie nieprażona, ja wolę w wersji z prażoną) przepłukuje wodą, zalewam 4 szklankami wody i gotuję, aż będzie miękka i wchłonie wodę (ok. 15-20 minut).
- Buraki obieram ze skórki, kroję i wrzucam do malaksera. Dodaję mleko kokosowe, sok z cytryny, sól, pieprz i wyciśnięty ząbek czosnku. Blenduję wszystko razem.
- Ugotowaną kaszę mieszam ze zblendowanymi burakami. Na talerzu posypuję natką pietruszki i uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Smacznego!
Zapowiada się bardzo szybkie danie tymbardziej, że mam już upieczone buraki. Dzięki za super przepis.
A czy można zamienić na jakaś inna kasze, nie przepadamy z mężem za gryczana ?
Pewnie, że można:)
Buraki piec w folii aluminiowej czy bez niczego?
Bez folii, ale równie dobrze można zawinąć lub włożyć do naczynia żaroodpornego:)
Dziękuję! 🙂
Jaka wielkość buraków?
średnie:)
Proste, tanie i smaczne danie
Geniusz tkwi wprostocie, dziekuje Ci za dzielenie sie przepisami