Buraki smażone z kaszą gryczaną

  • 40 min
  • 8 składników
83%

Składniki:

  • kasza gryczana 1 szklanka
  • buraki 5 sztuk
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • cytryna 1 sztuka
  • olej rzepakowy do podsmażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku

Takie moje danie – klasyk, które regularnie powraca. I chyba moje najulubieńsze wcielenie buraków. Proste jest pyszne!;)

DSC_32191

Buraki smażone z kaszą gryczaną

Wykonanie:

  1. Kaszę gryczaną gotuję na sypko (15 minut, 2:1)
  2. Cebulę podsmażam na oleju na dużej patelni.
  3. Buraki obieram i kroję w kostkę lub słupki. Dodaję do cebuli.
  4. Podsmażam razem, mieszając.
  5. Dodaję pieprz i podlewam obficie sosem sojowym.
  6. Duszę pod przykryciem, aż buraki będą miękkie (30-45 minut). Od czasu do czasu mieszam. Jeżeli trzeba, podlewam trochę wodą.
  7. Jak buraki będą miękkie, dodaję wyciśnięty czosnek i sok z cytryny. Mieszam i nie gotuję już dłużej.

Smacznego!

DSC_32361

Buraki smażone z kaszą gryczaną

DSC_32441

Buraki smażone z kaszą gryczaną

8 komentarzy

  1. Czy mozna do tego wykorzystac buraki kupione juz ugotowane? Jesli tak to ile trzymac je dusic w sosie sojowym? Dziekuje

  2. Bardzo zły, niebezpieczny przepis.

    Osoby bez doświadczenia i wiedzy dot. zbilansowanej i zdrowej kuchni wegańskiej, dzięki takim „rewelacjom” szybko nabawia się niedoborów i chorób. To danie może i jest smaczne, szybkie w przyrządzeniu, tanie – ale nie bilansuje diety, nie dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Kasza + buraki…

    …a wystarczy do tego dodać soczewicę/fasolę, a całość posypać np. nacią pietruszki (żelazo), a będzie dużo lepiej (choć nadal nie idealnie)

Skomentuj