Chcę Wam dzisiaj pokazać dwa cudowne przepisy pochodzące z książek kucharskich Konrada Budzyka – autora bloga Przepisy dla zielonych. Poniżej Butter tofu – przepis z książki „Totalnie tofu” oraz Pasta bezjajeczna z książki „Hummusy i pasty”.
Butter tofu
Składniki:
- 2 kostki naturalnego tofu w marynacie (dokładny przepis znajdziecie w książce)
- 100 g orzechów nerkowca
- 2 łyżki masła roślinnego
Sos:
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki masła roślinnego
- 2 łyżki garam masala
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka curry
- sól
Wykonanie:
Tofu pokrój w kostkę, zamarynuj w mleczku kokosowym i przyprawach indyjskich przez 30 minut. Cebulę podsmaż na maśle roślinnym, aż się zarumieni. Przełóż ja do blendera, dodaj składniki na sos i zblenduj.
Na patelni na maśle roślinnym podsmaż tofu. Dodaj nerkowce i sos. Wymieszaj. Gotuj przez około 5 minut. Podawaj z ryżem lub chlebkami naan.
Pasta bezjajeczna
Składniki:
- 1 kubek ugotowanej ciecierzycy
- 80 g wegańskiego majonezu
- 1/2 łyżeczki czarnej soli
- szczypta pieprzu
- ew. szczypiorek
Wykonanie:
Wszystkie składniki (poza szczypiorkiem) zblenduj na gładko. Do pasty możesz dodać posiakany szczypiorek, natkę pietruszki lub szczypte kurkumy dla koloru.
Pastę podawaj z ulubionym pieczywem lub do maczania pokrojonych w słupki surowych warzyw.
Brak komentarzy