Składniki na 2 porcje:
- buraki (ugotowane/upieczone) 2 średnie sztuki
- pestki słonecznika 1 filiżanka (200 ml)
- sok z cytryny 1 sztuka
- olej lniany 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- sól, pieprz do smaku
- ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
- natka pietruszki 1 mały pęczek
Wegańskie carpaccio z buraków w polskim stylu, z dodatkiem twarożku ze słonecznika i natki pietruszki. Jako elegancka przystawka albo zdrowe drugie śniadanie na wynos.
Wykonanie:
- Pestki słonecznika zalewam na noc wodą (lub wrzątkiem na pół godziny).
- Przepłukuję, odsączam i umieszczam w blenderze (ja używam tego).
- Dodaję sok z cytryny, czosnek, ewentualnie płatki drożdżowe i blenduję. W razie konieczności dodaję odrobinę wody w trakcie blendowania.
- Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
- Buraki kroję w plastry i układam na talerzach.
- Dekoruję twarożkiem, natką pietruszki, polewam olejem lnianym.
Smacznego!
Buraki, zawsze i wszędzie 😊. W wersji z tym twarożkiem jeszcze nie jadłam, a szykuje się impreza więc na pewno podam.