Carpaccio z buraków

  • 5 min
  • 10 składników
95%

Składniki:

  • buraki 4 średnie sztuki
  • syrop klonowy 2 łyżki
  • sok z cytryny lub ocet winny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • świeżo zmielony pieprz pół łyżeczki
  • sól do smaku
  • ulubiona sałata/rukola do ozdoby
  • ew. por/cebula do posypania
  • ew. pokruszone orzechy włoskie do posypania

Carpaccio to włoskie danie przygotowywane z surowej wołowiny. Od dłuższego czasu jednak funkcjonuje też jego roślinna wersja z buraków. U mnie zazwyczaj z pieczonych, ale buraki do carpaccio możecie też ugotować.

DSC_6581_2

Carpaccio z buraków

Wykonanie:

  1. Buraki wkładam do naczynia żaroodpornego (w całości i w skórce) i piekę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około godzinę. Możecie też ugotować je w łupinie.
  2. Odwijam, po przestygnięciu obieram i kroję w cienkie plasterki.
  3. Układam na talerzu.
  4. W szklance mieszam oliwę z oliwek, sok z cytryny lub ocet winny, syrop klonowy, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Sosem polewam buraki.
  5. Carpaccio możecie posypać drobno pokrojoną cebulką lub porem albo pokruszonymi orzechami włoskimi i ozdobić sałatą.
  6. Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, carpaccio polejcie tylko sokiem z cytryny wymieszanym z czosnkiem, solą i pieprzem. Posypcie kiełkami.

Smacznego!

DSC_6568_2

Carpaccio z buraków

DSC_6576_2

Carpaccio z buraków

1 Komentarz

Skomentuj