Składniki:
- buraki 4 średnie sztuki
- syrop klonowy 2 łyżki
- sok z cytryny lub ocet winny 2 łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- świeżo zmielony pieprz pół łyżeczki
- sól do smaku
- ulubiona sałata/rukola do ozdoby
- ew. por/cebula do posypania
- ew. pokruszone orzechy włoskie do posypania
Carpaccio to włoskie danie przygotowywane z surowej wołowiny. Od dłuższego czasu jednak funkcjonuje też jego roślinna wersja z buraków. U mnie zazwyczaj z pieczonych, ale buraki do carpaccio możecie też ugotować.
Wykonanie:
- Buraki wkładam do naczynia żaroodpornego (w całości i w skórce) i piekę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około godzinę. Możecie też ugotować je w łupinie.
- Odwijam, po przestygnięciu obieram i kroję w cienkie plasterki.
- Układam na talerzu.
- W szklance mieszam oliwę z oliwek, sok z cytryny lub ocet winny, syrop klonowy, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Sosem polewam buraki.
- Carpaccio możecie posypać drobno pokrojoną cebulką lub porem albo pokruszonymi orzechami włoskimi i ozdobić sałatą.
- Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, carpaccio polejcie tylko sokiem z cytryny wymieszanym z czosnkiem, solą i pieprzem. Posypcie kiełkami.
Smacznego!
Inny, rownie dobry przepis na carpaccio z buraka, rukoli i sera tutaj 😀 -> https://100club.pl/artykuly/Carpacio-z-buraka-z-rukola-i-kozim-serem,4581.html