Chana masala

  • 45 min
  • 16 składników
80%

Składniki na 4 porcje:

  • ciecierzyca ze słoika 2 słoiki po 400 g
  • średnie pomidory 4 sztuki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (ok. 200 g)
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • świeży imbir kawałek ok. 2 cm
  • papryczka chilli 1 mała sztuka
  • garam masala 1 łyżka
  • kumin w ziarnach 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • kolendra mielona lub w ziarnach 1 łyżeczka
  • olej kokosowy (lub inny ulubiony) do smażenia
  • sok z jednej cytryny
  • cukier/ksylitol/erytrol 1 łyżeczka
  • ew. świeża kolendra do podania
  • sól do smaku

Curry z ciecierzycy czyli Chana masala – bardzo proste indyjskie danie. Pyszne samodzielnie lub podane z ryżem albo z chlebkami naan.

Chana masala

Chana masala

Wykonanie:

  1. Pomidory zalewam wrzątkiem a następnie obieram ze skórki. Kroje drobno.
  2. Kroję drobno cebulę, siekam imbir i rozgniatam czosnek.
  3. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewam olej.
  4. Dodaję posiekane cebule i smażę, aż się zarumienią.
  5. Następnie dodaję przyprawy, imbir, rozgniecione ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chilli (można pominąć, jeśli nie lubisz ostrych dań) i smażę przez chwilę razem.
  6. Dodaję pokrojone pomidory (poza sezonem możesz użyć krojonych z puszki) i smażę przez kilka minut, mieszając.
  7. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy i podsmażam go razem z pozostałymi składnikami, mieszając.
  8. Dodaję ciecierzycę, podlewam niewielka ilością wody, mieszam wszystko razem, przykrywam i gotuję przez kilka minut na małym ogniu. Oczywiście możecie użyć samodzielnie ugotowanej do miękkości ciecierzycy.
  9. Na koniec dodaję sok z cytryny, łyżeczkę cukru (ew. ksylitolu lub erytrolu), doprawiam solą.
  10. Spróbuj też innych dań z kategorii Kuchnie Świata🙂

Smacznego!

Chana masala

Chana masala

Chana masala

Chana masala

Chana masala

Chana masala

Brak komentarzy

Skomentuj