Składniki na 4 porcje:
- ciecierzyca ze słoika 2 słoiki po 400 g
- średnie pomidory 4 sztuki
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (ok. 200 g)
- cebula 2 sztuki
- czosnek 3 ząbki
- świeży imbir kawałek ok. 2 cm
- papryczka chilli 1 mała sztuka
- garam masala 1 łyżka
- kumin w ziarnach 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- kolendra mielona lub w ziarnach 1 łyżeczka
- olej kokosowy (lub inny ulubiony) do smażenia
- sok z jednej cytryny
- cukier/ksylitol/erytrol 1 łyżeczka
- ew. świeża kolendra do podania
- sól do smaku
Curry z ciecierzycy czyli Chana masala – bardzo proste indyjskie danie. Pyszne samodzielnie lub podane z ryżem albo z chlebkami naan.
Wykonanie:
- Pomidory zalewam wrzątkiem a następnie obieram ze skórki. Kroje drobno.
- Kroję drobno cebulę, siekam imbir i rozgniatam czosnek.
- W garnku lub na dużej patelni rozgrzewam olej.
- Dodaję posiekane cebule i smażę, aż się zarumienią.
- Następnie dodaję przyprawy, imbir, rozgniecione ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chilli (można pominąć, jeśli nie lubisz ostrych dań) i smażę przez chwilę razem.
- Dodaję pokrojone pomidory (poza sezonem możesz użyć krojonych z puszki) i smażę przez kilka minut, mieszając.
- Następnie dodaję koncentrat pomidorowy i podsmażam go razem z pozostałymi składnikami, mieszając.
- Dodaję ciecierzycę, podlewam niewielka ilością wody, mieszam wszystko razem, przykrywam i gotuję przez kilka minut na małym ogniu. Oczywiście możecie użyć samodzielnie ugotowanej do miękkości ciecierzycy.
- Na koniec dodaję sok z cytryny, łyżeczkę cukru (ew. ksylitolu lub erytrolu), doprawiam solą.
- Spróbuj też innych dań z kategorii Kuchnie Świata🙂
Smacznego!
Brak komentarzy