Składniki:
- dynia hokkaido 1 sztuka
- kukurydza 1 puszka
- fasola czerwona 1 puszka
- cebula 1 sztuka
- papryczka chilli 1/2 - 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- natka pietruszki do posypania
- olej do podsmażenia
Pieczona w całości dynia hokkaido z kukurydzą i czerwoną fasolą. Efektowne i wbrew pozorom proste i szybkie danie. Bez obierania i krojenia dyni;)
Wykonanie:
- Z dyni odcinam czapkę (jeżeli chcecie zrobić dwie porcje podane w dyni, przekrojcie na pół).
- Wydrążam pestki i zapiekam na papierze do pieczenia miąższem do góry około 30-40 min. w temp. 190 stopni.
- W międzyczasie na patelni podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojoną papryczkę chilli, czosnek, opłukaną fasolę i kukurydzę oraz przyprawy.
- Podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dynię wyjmuję z piekarnika i widelcem mieszam miąższ.
- Dodaję farsz i mieszam razem z miąższem.
- Posypuję pietruszką.
- Możecie zabielić śmietaną jaglaną lub z nerkowców albo podać z ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy