Składniki:
- jarmuż kilka liści lub 1 opakowanie
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- płatki drożdżowe 1 łyżka
- sól 1/3 łyżeczki
- chilli szczypta
- słodka papryka 1/2 łyżeczki
Zdrowa i chrupiąca przekąska na wieczór filmowy. Robi się błyskawicznie. Można kombinować z różnymi przyprawami i dipami. Na przykład takim, albo takim🙂
Wykonanie:
- Jarmuż myję i osuszam (lub używam umytego w opakowaniu).
- Liście drę na kawałki, wkładam do miski, polewam oliwą, posypuję przyprawami i płatkami drożdżowymi i dokładnie ugniatam dłońmi, tak żeby oliwa z przyprawami oblepiła wszystkie liście. (Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, zróbcie chipsy bez oleju).
- Jarmuż wysypuję na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Koniecznie trzeba sprawdzać, bo jarmuż szybko się pali. Czasem, gdy liście są grube, potrzebują więcej czasu, a czasem wystarczy kilka minut. Chipsy są gotowe, gdy liście są wciąż zielone, ale chrupiące.
Smacznego!
Super!!!!, a co dają te płatki drożdżowe? Można je pominąć lub zamienić na coś?
one nadają serowy posmak:) oczywiście można pominąć:)