Chipsy z jarmużu

  • 10 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • jarmuż kilka liści lub 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • płatki drożdżowe 1 łyżka
  • sól 1/3 łyżeczki
  • chilli szczypta
  • słodka papryka 1/2 łyżeczki

Zdrowa i chrupiąca przekąska na wieczór filmowy. Robi się błyskawicznie. Można kombinować z różnymi przyprawami i dipami. Na przykład takim, albo takim🙂

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Wykonanie:

  1. Jarmuż myję i osuszam (lub używam umytego w opakowaniu).
  2. Liście drę na kawałki, wkładam do miski, polewam oliwą, posypuję przyprawami i płatkami drożdżowymi i dokładnie ugniatam dłońmi, tak żeby oliwa z przyprawami oblepiła wszystkie liście. (Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, zróbcie chipsy bez oleju).
  3. Jarmuż wysypuję na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia.
  4. Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Koniecznie trzeba sprawdzać, bo jarmuż szybko się pali. Czasem, gdy liście są grube, potrzebują więcej czasu, a czasem wystarczy kilka minut. Chipsy są gotowe, gdy liście są wciąż zielone, ale chrupiące.

Smacznego!

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

2 komentarze

Skomentuj