Składniki:
- mąka pszenna lub orkiszowa 2 szklanki (po 250 ml) + do posypania blatu i chleba
- mąka pełnoziarnista pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (po 250 ml)
- sól 1,5 łyżeczki
- soda 1 łyżeczka
- mleko sojowe naturalne 450 ml
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
Wegańska wersja tradycyjnego irlandzkiego chleba sodowego. Robi się błyskawicznie. Bez drożdży i bez zakwasu.
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewam do temperatury 190°C.
- Suche składniki wsypuję do miski i mieszam.
- Do drugiej miski wlewam mleko sojowe, dodaję ocet i mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam, aż powstanie kleiste ciasto.
- Blat posypuję mąką i wykładamy ciasto.
- Ugniatam przez chwilę, formuję bochenek i posypuję go mąką.
- Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i robię nacięcia ostrym nożem.
- Wstawiam do piekarnika i piekę około 40 minut.
- Wyjmuję i przekładam na kratkę do ostygnięcia.
- Spróbujcie chleba z pysznym domowym hummusem z pieczonym burakiem i orzechami włoskimi lub z masłem z kaszy jaglanej😉
Smacznego!
A czy można dodać zwykły ocet spirytusowy? I np. domowe mleko owsiane?
ocet zwykły jak najbardziej. ale mleko najlepsze bedzie sojowe – w polaczeniu z kwasem zważy się jak maślanka. Ale z innymi roślinnymi tez mozna popróbować. nawet z wodą.
Dziękuję za odpowiedź, będę próbować:)
A czy z mąkami bezglutenowymi wyjdzie? Np. gryczaną?
nie próbowałam, ale mozna pokombinować;)
czy mozna zrobić z mąki bezglutenowej?
można popróbować
Super pomysł, zrobiłam z wodą. Proporcje zachowane tylko szklanka o innej pojemności. Wyrosło pięknie niestety wyszło zakalcowate co mogłam zrobić nie tak? Albo na co zwrócić uwagę żeby tego uniknąć? 🙂
Super pomysł, zrobiłam z wodą. Proporcje zachowane tylko szklanka o innej pojemności. Wyrosło pięknie niestety wyszło zakalcowate co mogłam zrobić nie tak?
hm… może jednak ta woda?
Przed chwilą wyjęłam swój z piekarnika. Wygląda ładnie. Ile najlepiej odczekać przed krojeniem? Można od razu jak wystygnie, czy lepiej następnego dnia? Użyłam krowiego mleka, ale mam nadzieję, że też będzie w porządku. Bardzo prosty przepis, podoba mi się 🙂 Dziękuję!
Można od razu jak lekko przestygnie;)