Chleb irlandzki na sodzie

  • 50 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 2 szklanki (po 250 ml) + do posypania blatu i chleba
  • mąka pełnoziarnista pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (po 250 ml)
  • sól 1,5 łyżeczki
  • soda 1 łyżeczka
  • mleko sojowe naturalne 450 ml
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka

Wegańska wersja tradycyjnego irlandzkiego chleba sodowego. Robi się błyskawicznie. Bez drożdży i bez zakwasu.

chleb razowy

Chleb irlandzki na sodzie

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 190°C.
  2. Suche składniki wsypuję do miski i mieszam.
  3. Do drugiej miski wlewam mleko sojowe, dodaję ocet i mieszam.
  4. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam, aż powstanie kleiste ciasto.
  5. Blat posypuję mąką i wykładamy ciasto.
  6. Ugniatam przez chwilę, formuję bochenek i posypuję go mąką.
  7. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i robię nacięcia ostrym nożem.
  8. Wstawiam do piekarnika i piekę około 40 minut.
  9. Wyjmuję i przekładam na kratkę do ostygnięcia.
  10. Spróbujcie chleba z pysznym domowym hummusem z pieczonym burakiem i orzechami włoskimi lub z masłem z kaszy jaglanej😉

Smacznego!

domowy chleb

Chleb irlandzki na sodzie

chleb pszenny

Chleb irlandzki na sodzie

 

chleb pełnoziarnisty

Chleb irlandzki na sodzie

chleb bez drożdży

Chleb irlandzki na sodzie

12 komentarzy

    • ocet zwykły jak najbardziej. ale mleko najlepsze bedzie sojowe – w polaczeniu z kwasem zważy się jak maślanka. Ale z innymi roślinnymi tez mozna popróbować. nawet z wodą.

  1. Super pomysł, zrobiłam z wodą. Proporcje zachowane tylko szklanka o innej pojemności. Wyrosło pięknie niestety wyszło zakalcowate co mogłam zrobić nie tak? Albo na co zwrócić uwagę żeby tego uniknąć? 🙂

  2. Super pomysł, zrobiłam z wodą. Proporcje zachowane tylko szklanka o innej pojemności. Wyrosło pięknie niestety wyszło zakalcowate co mogłam zrobić nie tak?

  3. Przed chwilą wyjęłam swój z piekarnika. Wygląda ładnie. Ile najlepiej odczekać przed krojeniem? Można od razu jak wystygnie, czy lepiej następnego dnia? Użyłam krowiego mleka, ale mam nadzieję, że też będzie w porządku. Bardzo prosty przepis, podoba mi się 🙂 Dziękuję!

Skomentuj