Chleb na zakwasie na żurek

  • 80 min
  • 6 składników
100%

Składniki na 2 małe foremki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa (u mnie razowa) 2 szklanki (po 250 ml)
  • mąka żytnia (u mnie jasna) 2 szklanki (po 250 ml)
  • zakwas na żurek pół litra
  • drożdże świeże 1/4 kostki (100-gramowej)
  • sól 1 czubata łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka

Jestem miłośniczką chleba na zakwasie, takie zbitego, wilgotnego, lekko kwaśnego. Do jego udanego wypieku potrzebny jest dobry zakwas na chleb. Z braku zakwasu opracowałam jednak oszukaną wersję chleba na zakwasie. Smakuje bardzo podobnie;)

Chleb na zakwasie na żurek

Chleb na zakwasie na żurek

Wykonanie:

  1. Zakwas na żurek i drożdże wyjmuję z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Drożdże rozkruszam w misce, dodaję cukier, sól, zakwas i mieszam dokładnie. Odstawiam na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  3. Dodaję obie mąki, mieszam, przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na pół godziny.
  4. Następnie mieszam ponownie i przekładam do keksówki (ja użyłam dwóch małych) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ponownie przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce, żeby ciasto jeszcze wyrosło.
  6. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez około godzinę.
  7. Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chlebki z foremek i studzę na kratce.
  8. Kroję po wystygnięciu.
  9. Spróbujcie z pastą bezjajeczną, guacamole lub z grecką favą😉

Smacznego!

Chleb na zakwasie na żurek

Chleb na zakwasie na żurek

Chleb na zakwasie na żurek

Chleb na zakwasie na żurek

Chleb na zakwasie na żurek

Chleb na zakwasie na żurek

Chleb na zakwasie na żurek

Chleb na zakwasie na żurek