Chleb z kaszy gryczanej

  • 70 min
  • 2 składniki
91%

Składniki:

  • kasza gryczana niepalona 500 g
  • sól ok. 3 łyżeczki

Genialny bezglutenowy domowy chleb. Bez mąki, bez drożdży, zrobiony z jednego składnika – niepalonej kaszy gryczanej. Ten świetny przepis pochodzi z bloga Natchniona.pl.

Chleb z kaszy gryczanej

Wykonanie:

  1. Kaszę dokładnie przepłukuję wodą, a następnie zalewam świeżą wodą (ok. 3 cm ponad poziom kaszy) i odstawiam na noc w chłodne miejsce.
  2. Rano mieszam kaszę, uzupełniam wodę, którą wchłonęła kasza i odstawiam na cały dzień w chłodne miejsce.
  3. Wieczorem odlewam nadmiar wody, dodaję sól i blenduję kaszę (ja używam tego blendera).
  4. Masę wkładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 1 duża lub 2 małe) i wstawiam do zimnego piekarnika na całą noc.
  5. Rano nagrzewam piekarnik do 200 stopni i piekę chleb przez około 55 minut (aż zrobi się brązowa, popękana skórka).
  6. Kroję po przestygnięciu ostrym nożem.
  7. Spróbujcie z domowymi pastami do pieczywa, np. taką, taką lub taką.

Smacznego!

Chleb z kaszy gryczanej

Chleb z kaszy gryczanej

Chleb z kaszy gryczanej

Chleb z kaszy gryczanej

 

17 komentarzy

  1. Upiekłam i ja. Zaintrygował mnie ten cudownie zdrowy i naturalny chleb, nie mogłam przejść obojętnie obok takiego przepisu. Potwierdzam chleb genialny w swej prostocie 🙂 Smak i tekstura super 🙂 a i dalam 2 łyżeczki soli dla nas tyle było w sam raz. Wahającym się polecam bardzo 😉

  2. Polecam dodac do chleba po zmieleniu kaszy – siemię lniane, pestki dyni słonecznika i żurawinę – jeszcze lepszy jest wtedy chleb:)

  3. Chłodne miejsce. Jeżeli włożę kaszę do lodówki w tych kilku etapach będzie dobrze, czy chodzi o temperaturę pokojową?

    • hm… ja trzymam w temperaturze pokojowej, ale latem, jeśli w domu jest bardzo gorąco, to może lepsza lodówka… sama nie wiem…

  4. Należy trzymać w temperaturze pokojowej, bo wtedy tylko zachodzi proces lekkiej fermentacji, która pozwala chlebowi wyrosnąć bez drożdży i zakwasu i być po prostu chlebem.

  5. Serdecznie dziękuję za podzielenie się tym przepisem. Chlebek wyszedł mi piękny i pyszny choć piekarnik mam kiepski. Długo szukałam jakiejś smacznej alternatywy dla zwykłego chleba i w końcu znalazłam-. Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam!

  6. Chlebek jest super. Trzeba tylko uzywać kaszy BIO i wtedy idealnie rosnie zakwas bo ma dobre bakterie. Program FoodRentgen i Fundacja Konsumentów opublikowali w sieci raport z wynikami badań kasz gryczanych z polskich sklepów na obecność glifosatu – inaczej Rundupu kontrowersyjnego herbicydu, który jest u nas używany do suszenia zbóż. W Uni jest już od tego roku zakazany. Jego spożywanie zwiększa ryzyko wielu chorób, m.in. nowotworowych. Kasza BIO jest m.in w Lidlu

Skomentuj