Składniki:
- kasza gryczana niepalona 500 g
- sól ok. 3 łyżeczki
Genialny bezglutenowy domowy chleb. Bez mąki, bez drożdży, zrobiony z jednego składnika – niepalonej kaszy gryczanej. Ten świetny przepis pochodzi z bloga Natchniona.pl.
Wykonanie:
- Kaszę dokładnie przepłukuję wodą, a następnie zalewam świeżą wodą (ok. 3 cm ponad poziom kaszy) i odstawiam na noc w chłodne miejsce.
- Rano mieszam kaszę, uzupełniam wodę, którą wchłonęła kasza i odstawiam na cały dzień w chłodne miejsce.
- Wieczorem odlewam nadmiar wody, dodaję sól i blenduję kaszę (ja używam tego blendera).
- Masę wkładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 1 duża lub 2 małe) i wstawiam do zimnego piekarnika na całą noc.
- Rano nagrzewam piekarnik do 200 stopni i piekę chleb przez około 55 minut (aż zrobi się brązowa, popękana skórka).
- Kroję po przestygnięciu ostrym nożem.
- Spróbujcie z domowymi pastami do pieczywa, np. taką, taką lub taką.
Smacznego!
Upiekłam i ja. Zaintrygował mnie ten cudownie zdrowy i naturalny chleb, nie mogłam przejść obojętnie obok takiego przepisu. Potwierdzam chleb genialny w swej prostocie 🙂 Smak i tekstura super 🙂 a i dalam 2 łyżeczki soli dla nas tyle było w sam raz. Wahającym się polecam bardzo 😉
Cieszę się!:)
Polecam dodac do chleba po zmieleniu kaszy – siemię lniane, pestki dyni słonecznika i żurawinę – jeszcze lepszy jest wtedy chleb:)
Dzięki!:)
Ja dodaje jeszcze różnorakie nasiona 😊
Czy ten chlebek wyjdzie, ale z kaszy prazonej?
nie próbowałam…
Chłodne miejsce. Jeżeli włożę kaszę do lodówki w tych kilku etapach będzie dobrze, czy chodzi o temperaturę pokojową?
hm… ja trzymam w temperaturze pokojowej, ale latem, jeśli w domu jest bardzo gorąco, to może lepsza lodówka… sama nie wiem…
Należy trzymać w temperaturze pokojowej, bo wtedy tylko zachodzi proces lekkiej fermentacji, która pozwala chlebowi wyrosnąć bez drożdży i zakwasu i być po prostu chlebem.
Na poście Dąbrowskiej można jeść kaszę gryczaną?
nie mozna
w związku z tym że nie można (jeść kaszy gryczanej na poście Dąbrowskiej) proszę o usunięcie tego przepisu z kategorii „Post Dąbrowskiej”, bo to wprowadzanie w błąd tych, którzy zasad się dopiero uczą.
oj, dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi! już zmieniam:)
Serdecznie dziękuję za podzielenie się tym przepisem. Chlebek wyszedł mi piękny i pyszny choć piekarnik mam kiepski. Długo szukałam jakiejś smacznej alternatywy dla zwykłego chleba i w końcu znalazłam-. Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam!
Cieszę się:)
Chlebek jest super. Trzeba tylko uzywać kaszy BIO i wtedy idealnie rosnie zakwas bo ma dobre bakterie. Program FoodRentgen i Fundacja Konsumentów opublikowali w sieci raport z wynikami badań kasz gryczanych z polskich sklepów na obecność glifosatu – inaczej Rundupu kontrowersyjnego herbicydu, który jest u nas używany do suszenia zbóż. W Uni jest już od tego roku zakazany. Jego spożywanie zwiększa ryzyko wielu chorób, m.in. nowotworowych. Kasza BIO jest m.in w Lidlu