Składniki:
- pomidory w puszce krojone 1 puszka (400 g)
- niewielki batat 1 sztuka
- olej (u mnie rzepakowy) pół szklanki (125 ml)
- mąka pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
- pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda 1 łyżeczka
- sól 1 łyżeczka
- bazylia suszona 1 łyżka
- ew. kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- ew. chilli ok. pół łyżeczki
Domowy chleb pomidorowy z mąką pełnoziarnistą z chilli i bazylią. Wilgotny i wyrazisty w smaku.
Wykonanie:
- Batata gotuję na parze.
- Do blendera wlewam pomidory z puszki, olej, dodaję pokrojonego batata i przyprawy.
- Blenduję na mus.
- Do miski wsypuję obie mąki, sodę i proszek do pieczenia. Mieszam.
- Mus pomidorowy wlewam do mąki i mieszam dokładnie.
- Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Spróbuj z dodatkiem domowego majonezu sojowego (przepis tutaj).
Smacznego!
Jaka wielkość foremki?
22×22 cm:)
Dzień dobry, czy batata można zastąpić upieczoną dynią? Jaką ilością?
można:) wystarczy niewielki kawałek wielkości małego batata.