Składniki:
- mleko roślinne 1 litr
- kasza manna 1 szklanka
- gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
- kakao 7 łyżek
- cukier/ksylitol/melasa/słód 1/3 - 1/2 szklanki
- herbatniki do wyłożenia formy i przykrycia
Błyskawiczne i proste ciacho – klasyk. Chocoloco, czyli mocno czekoladowa kasza manna na gęsto umieszczona pomiędzy herbatnikami. Polana roztopioną czekoladą. Bez pieczenia.
Wykonanie:
- Formę wykładam herbatnikami (u mnie forma 23 x 33 cm).
- Zagotowuję mleko.
- Słodzę, dodaję pokruszoną na kostki jedną tabliczkę czekolady i kakao.
- Powoli wsypuje mannę, mieszając.
- Gotuję przez chwilę, cały czas mieszając.
- Masę wylewam na herbatniki i przykrywam kolejną warstwą herbatników.
- Drugą tabliczkę czekolady łamię na kostki i umieszczam w małym garnku.
- Dodaję kilka łyżek wody lub mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Czekoladą polewam ciasto.
- Po przestygnięciu schładzam w lodówce.
Smacznego!
Mega! Jakby użyć kaszy manny orkiszowej, to wtedy już wypiek totalnie zdrowy 🙂
można tez z kukurydzianą zrobić dla bezglutenowców;)
Jakiego mleka roślinnego zwykle używasz? Migdałowego, sojowego?
najbardziej lubię sojowe, ale staram się urozmaicać i używam też migdałowego, ryżowego, owsianego albo domowego kokosowego. Ostatnio robię też z nerkowców.
Czy z mlekiem jaglanym będzie równie dobre? 🙂
tak:)
Obłędnie dobre! I jak szybko się robi
Smacznego:)