Chocoloco

  • 20 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • mleko roślinne 1 litr
  • kasza manna 1 szklanka
  • gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
  • kakao 7 łyżek
  • cukier/ksylitol/melasa/słód 1/3 - 1/2 szklanki
  • herbatniki do wyłożenia formy i przykrycia

Błyskawiczne i proste ciacho – klasyk. Chocoloco, czyli mocno czekoladowa kasza manna na gęsto umieszczona pomiędzy herbatnikami. Polana roztopioną czekoladą. Bez pieczenia.

DSC_5609_2

Chocoloco

Wykonanie:

  1. Formę wykładam herbatnikami (u mnie forma 23 x 33 cm).
  2. Zagotowuję mleko.
  3. Słodzę, dodaję pokruszoną na kostki jedną tabliczkę czekolady i kakao.
  4. Powoli wsypuje mannę, mieszając.
  5. Gotuję przez chwilę, cały czas mieszając.
  6. Masę wylewam na herbatniki i przykrywam kolejną warstwą herbatników.
  7. Drugą tabliczkę czekolady łamię na kostki i umieszczam w małym garnku.
  8. Dodaję kilka łyżek wody lub mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  9. Czekoladą polewam ciasto.
  10. Po przestygnięciu schładzam w lodówce.

Smacznego!

DSC_5606_2

Chocoloco

DSC_5607_2

Chocoloco

8 komentarzy

    • najbardziej lubię sojowe, ale staram się urozmaicać i używam też migdałowego, ryżowego, owsianego albo domowego kokosowego. Ostatnio robię też z nerkowców.

Skomentuj