Składniki na 1 talerzyk:
- biała czekolada wegańska 2 tabliczki (po 100 g)
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- kulki śniadaniowe (u mnie Otolandia bez cukru) ok. 2 szklanki (po 250 ml)
- masło orzechowe 3 czubate łyżki
- cynamon 1 łyżeczka
Przepyszna, słodka, chrupiąca przekąska na bazie kulek śniadaniowych, białej czekolady i mleczka kokosowego z dodatkiem masła orzechowego i cynamonu. Wystarczy kilka składników i kilka minut przygotowania.
Wykonanie:
- Puszkę z mleczkiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Czekolady łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
- Dodaję gęstą część, która oddzieliła się w puszce z mleczkiem, masło orzechowe i cynamon.
- Podgrzewam powoli, mieszając, aż składniki się połączą.
- Zestawiam garnek z palnika i odstawiam masę do lekkiego przestygnięcia.
- Następnie do masy dodaje kulki śniadaniowe (ja użyłam bezcukrowych kulek Otolandia) i mieszam.
- Tak przygotowaną masę przekładamy do niewielkiej formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia i wstawiam na noc do lodówki.
- Po zastygnięciu wyjmuję z formy i kroję na kawałki.
Smacznego!
czy można pominąć masło orzechowe?
a moze tahini?:)
Tez niestety nie, jestem mocno uczulona m.in. na orzechy i sezam. A czy można masło po prostu pominąć?
można:)