Składniki:
- rabarbar ok. 4 łodygi
- cebula 1 sztuka
- olej 2 łyżki
- sos sojowy 2-3 łyżki
- melasa z karobu 2-3 łyżki
- ocet winny 1 łyżka
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- chilli 1/2 łyżeczki
Słodko-kwaśny wytrawny sos rabarbarowy z melasą z karobu i octem winnym. Do wege pasztetów, kotletów, burgerów i do grilla.
Wykonanie:
- Rabarbar myję, obieram, kroję i wrzuca do małego garnka.
- Podlewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem, aż zmięknie (ok. 20-30 minut).
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną cebulę. Dodaję ugotowany rabarbar, gałkę muszkatołową, melasę, sos sojowy i ocet winny.
- Sos możecie zblendować, jeśli wolicie gładszą konsystencję.
Smacznego!
Czym najlepiej zastapić melase z karobu? 🙂
a inna melasa? z trzciny cukrowej?
Właśnie nie mam żadnej 🙂
Można po prostu użyć cukru, najlepiej ciemnego trzcinowego;)