Składniki:
- cieciorka 1 puszka (400 g)
- masło orzechowe 5 czubatych łyżek
- cukier/ksylitol/erytrol ok. 5 łyżek
- cukier z wanilią (ew. pasta, ekstrakt) 1 opakowanie
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- ew. sól 1/4 łyżeczki
- dropsy czekoladowe/pokrojona gorzka czekolada ok. 5 łyżek
Ciastka inspirowane słynnym przepisem Erin Dooner z bloga texanerin.com. Są przepyszne! W dodatku zdrowe, bogate w białko i wartości odżywcze. Bardzo proste w przygotowaniu. Polecam:)
Wykonanie:
- Cieciorkę dokładnie przepłukuję wodą i osuszam papierowym ręcznikiem. Wodę z puszki możecie wykorzystać do zrobienia bezów (przepis tutaj).
- Dodaję masło orzechowe, cukier z wanilią, sól (pomińcie, jeśli używacie słonego masła orzechowego), proszek do pieczenia, słodzę i blenduję razem na gładką masę (ja używam tego blendera).
- Dodaję kawałki gorzkiej czekolady i mieszam.
- Lepię kulki, spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
- Podaję gdy całkiem wystygną i stwardnieją.
Smacznego!
ale rewelacyjnie się prezentują… dodatek cieciorki jest bardzo kuszący 🙂
Dokładnie:) Kusi jak nic…
Wyglądają pysznie, przypominają ciastka Pieguski. Wnuczętom moim kochanym smakowały?
Masło orzechowe, to takie z orzeszków ziemnych ma być, tak?
tak:) ale może być równie dobrze z innych orzechów
Zbyt apetyczne to nie są, ale może dobre?
Zrobiłam wczoraj. Niestety wszystkie się spaliły po 25 minutach w 190C, więc nie wiem czy dobre 🙁 Na pewno nie powinny być 25 minut w moim piekarniku w 190C. 10 minut by pewnie wystarczyło.
o nie:(((
Używam suchej ciecierzycy, więc namoczyłam ją przez kilka godzin i czy mam ją jeszcze ugotować? Czy użyć taką surową? 🙂
Koniecznie ugotować, aż będzie bardzo miękka!
Dzieci cieszyły się z tego ciasteczka!
Smaczniutkie 🙂
🙂
Proszę o radę jak zmodyfikować przepis, kiedy chcę użyć mąkę z ciecierzycy? Akurat mam taką na stanie 🙂
Myślę, że z mąką wyjdą zupełnie inne ciastka…trzeba by było pokombinować;) ja na pewno połączyłabym ją z inną mąką
Czy można użyć miodu jako substancji słodzącej?
pewnie:)
Siedza juz w piekarniku i czekam, na surowo sa pyszne, hmm mysle ze moze to byc uzyte rowniez jako pasta na kanapke
dokładnie, też używam jako smarowidło albo lepię trufle na surowo (tylko bez proszku do pieczenia;)
Mam pytanie o ciecierzycę. Czy ta puszka to taka standardowa 425 ml? Bo wtedy po oddaniu zalewy takiej ciecierzycy jest mniej niż 400 g. To dla mnie ważne, bo robię z suchej, którą będę gotować.
tak, standardowa puszka:)
są pyszne !!! 🙂
Smacznego:)
Witam! A ten cukier z wanilia to chodzi o torebkę cukru waniliowego? 🤔 Pozdrawiam ☺️☺️
tak:)
Uwielbiam te ciastka ale nie mogę obecnie jeść czekolady… Co by tu pasowało na podmianke? 🤔
może rodzynki albo orzechy?
Co moge dac zamiast masla orzechowego??
pastę tahini
Czy ciastka są chrupkie? A czy jeśli nie, to jak dodam mąki owsianej, to będą?
Nie, raczej takie ciągutkowe. Z maka nie probowalam…
Świetny przepis ! A czym można by zastąpić czekoladę ? 🤔 drobno posiekane daktyle będą ok ?
jasne:) albo inne suszone owoce lub orzechy:)
Ile mniej wiecej maja kalorii?
nie liczylam…