Składniki na tortownicę 20 cm:
- ciasteczka lub herbatniki wegańskie ok. 16 sztuk
- kakao (u mnie czarne) 5 łyżek + do posypania ciasta
- olej kokosowy 5 łyżek
- puree z dyni (gotowanej lub pieczonej) 2 szklanki (po 250 ml)
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- agar 2 łyżeczki
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 5 łyżek erytrolu)
- wanilia do smaku (u mnie 1 opakowanie cukru z wanilią)
- cynamon 1 łyżeczka
Jesienne, wegańskie ciasto na chrupiącym, kakaowo-ciasteczkowym spodzie z delikatną, korzenną masą dyniowo-budyniową.
Wykonanie:
- W malakserze umieszczam herbatniki i miksuję drobno.
- Dodaję kakao i olej kokosowy. Miksuję, aż powstanie plastyczna masa.
- 1/3 ciasteczkowej kruszonki odkładam do dekoracji ciasta.
- Masą wykładam tortownicę. Ja użyłam szczelnej, nieprzywieralnej tortownicy Birkmann, mojej pierwszej tortownicy, z której nie wycieka rzadka masa:). Jeśli Wasza tortownica przecieka, wyłóżcie ją dodatkowo folią spożywczą.
- Tortownicę wkładam do lodówki.
- W blenderze umieszczam puree z dyni (ja używam tego blendera).
- Dodaję wanilię, cynamon, agar, mąkę ziemniaczaną, słodzę i blenduję dokładnie.
- Masę przekładam do garnka i gotuję przez 2 minuty, intensywnie mieszając trzepaczką, żeby masa się nie przypaliła.
- Masę wykładam na przygotowany spód.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
- Przed podaniem posypuję pozostałą kruszonką ciasteczkową.
Smacznego!
A czym zastapic puree z dyni? Z czego puree się nada? Z jakich owoców?
a może z bananów albo mango? efekt bedzie inny, ale moze być dobre 🙂
Dziękuję za radę 😉
Dziękuję za radę 😉