Składniki:
- mąka pszenna lub orkiszowa pełnoziarnista 1,5 szklanki (375 ml)
- kakao 1/4 szklanki
- cukier/ksylitol/erytrol 1/2 szklanki (125 ml) + 4 łyżki do budyniu
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
- mleko sojowe 1 i 1/4 szklanki + 2 szklanki do budyniu
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- olej 1/3 szklanki
- budyń czekoladowy 1 opakowanie
- olej kokosowy 2 łyżki
Pełnoziarniste wegańskie ciasto czekoladowe z budyniem. Polecam z wiśniami w syropie lub z dżemem wiśniowym;)
Wykonanie:
- Przygotowuję dwie miski.
- Do jednej wlewam mokre składniki: 1 i 1/4 szklanki mleka sojowego, 1/3 szklanki oleju i 1 łyżkę octu. Mieszam.
- Do drugiej wsypuję suche składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, sodę, sól, proszek do pieczenia, kakao i pół szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu. Mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
- Masę wlewam do formy (u mnie tortownica 24 cm) wysmarowanej olejem.
- Piekę około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
- Budyń przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja robię go na mleku sojowym, do którego dodaję 2 łyżki oleju kokosowego i 4 łyżki erytrolu).
- Gorący budyń wylewam na czekoladowy spód.
- Gdy wystygnie wstawiam do lodówki, żeby budyń zgęstniał.
Smacznego!
hej, 1,5 szklanki tzn ok 200 gram tej mąki, tak?
tak:)
Czy używasz normalnego budyniu w proszku czy specjalnego vege? Na tych, które mam w domu jest napisane „może zawierać mleko”. Czy można je uznać za wegańskie w takim przypadku?
tak, mozna je uznac za weganskie:)
Dziękuję 🙂