Czekoladowe ciasto z budyniem

  • 50 min
  • 11 składników
100%

Składniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa pełnoziarnista 1,5 szklanki (375 ml)
  • kakao 1/4 szklanki
  • cukier/ksylitol/erytrol 1/2 szklanki (125 ml) + 4 łyżki do budyniu
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • mleko sojowe 1 i 1/4 szklanki + 2 szklanki do budyniu
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • olej 1/3 szklanki
  • budyń czekoladowy 1 opakowanie
  • olej kokosowy 2 łyżki

Pełnoziarniste wegańskie ciasto czekoladowe z budyniem. Polecam z wiśniami w syropie lub z dżemem wiśniowym;)

DSC_8970_2

Czekoladowe ciasto z budyniem

Wykonanie:

  1. Przygotowuję dwie miski.
  2. Do jednej wlewam mokre składniki: 1 i 1/4 szklanki mleka sojowego, 1/3 szklanki oleju i 1 łyżkę octu. Mieszam.
  3. Do drugiej wsypuję suche składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, sodę, sól, proszek do pieczenia, kakao i pół szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu. Mieszam.
  4. Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
  5. Masę wlewam do formy (u mnie tortownica 24 cm) wysmarowanej olejem.
  6. Piekę około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
  7. Budyń przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja robię go na mleku sojowym, do którego dodaję 2 łyżki oleju kokosowego i 4 łyżki erytrolu).
  8. Gorący budyń wylewam na czekoladowy spód.
  9. Gdy wystygnie wstawiam do lodówki, żeby budyń zgęstniał.

Smacznego!

DSC_8995_2

Czekoladowe ciasto z budyniem

DSC_9001_2

Czekoladowe ciasto z budyniem

DSC_8985_2

Czekoladowe ciasto z budyniem

DSC_8974_2

Czekoladowe ciasto z budyniem

5 komentarzy

  1. Czy używasz normalnego budyniu w proszku czy specjalnego vege? Na tych, które mam w domu jest napisane „może zawierać mleko”. Czy można je uznać za wegańskie w takim przypadku?

Skomentuj