Składniki na formę 22 x 22 cm:
- herbatniki wegańskie do wyłożenia formy + do przykrycia masy
- budyń waniliowy 1 opakowanie
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- kulki śniadaniowe (u mnie kakaowe Otolandia) 2 szklanki (po 250 ml) + do posypania
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 szklanki (po 250 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol ok. 2 łyżki
Wegańskie ciacho o lekkiej, puszystej konsystencji z delikatnym kremem i chrupiącymi kulkami na górze. Nie tylko dla dzieci;)
Wykonanie:
- Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Budyń przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu (gotuję go na mleku roślinnym i słodzę do smaku erytrolem).
- Budyń pozostawiam do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Gęsta część mleka kokosowego ubijam mikserem, tak jak w tym przepisie.
- Stopniowo, po jednej łyżce dodaję budyń, miksując.
- Do kremu wsypuję 2 szklanki kulek śniadaniowych (u mnie kulki Otolandia bez dodatku cukru) i mieszam.
- Formę (u mnie 22 x 22 cm) wykładam herbatnikami.
- Na herbatniki nakładam ok 2/3 masy i przykrywam herbatnikami.
- Nakładam pozostałą masę.
- Wstawiam na noc do lodówki.
- Przed podaniem posypuję kulkami i lekko dociskam dłońmi.
- Kroję delikatnie ostrym nożem.
Smacznego!
Brak komentarzy