Ciecierzyca z marchewką w złotym sosie

  • 30 min
  • 13 składników
100%

Składniki:

  • marchewka 1 kilogram
  • cieciorka sucha 1 szklanka (250 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • sok z jednej limonki lub cytryny
  • kurkuma ok. 2 łyżeczki
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • ostra papryka do smaku (u mnie pół łyżeczki)
  • czosnek 2 ząbki
  • cukier trzcinowy/syrop klonowy 1 łyżka
  • sól do smaku
  • olej do podsmażenia
  • ryż (u mnie brązowy) do podania
  • szczypiorek lub kolendra do posypania

Proste i pyszne curry w pięknym, złotym kolorze;)

DSC_8647_2

Ciecierzyca z marchewką w złotym sosie

Wykonanie:

  1. Cieciorkę zalewam wodą na noc, zmieniam wodę i gotuję do miękkości (możecie też użyć tej z puszki).
  2. Marchewkę kroję w słupki i podsmażam na niewielkiej ilości oleju.
  3. Następnie podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem, żeby marchewką zmiękła (powinnabyć a’dente, nie rozgotowana).
  4. Do marchewki dodaję ugotowaną cieciorkę, mleko kokosowe, rozgniecione ząbki czosnku, przyprawy, cukier i sok z limonki.
  5. Gotuję przez chwilę, mieszając.
  6. Podaję z ryżem i szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.

Smacznego!

DSC_8637_2

Ciecierzyca z marchewką w złotym sosie

DSC_8632_2

Ciecierzyca z marchewką w złotym sosie

DSC_8651_2

Ciecierzyca z marchewką w złotym sosie

5 komentarzy

  1. Czy można użyć małych, mrożonych marchewek? Jeśli tak, to czy trzeba wyciągnąć je z zamrażarki dzień wcześniej czy można postępować zgodnie z przepisem? 🙂

  2. Czy można użyć mrożonych, małych marcheweczek? Jeśli tak, to czy mam po prostu pominąć 2 i 3 krok i od razu połączyć marchewkę z cieciorką i mlekiem? 🙂

Skomentuj