Ciecierzyca z pomidorami i papryką

  • 25 min
  • 12 składników
97%

Składniki:

  • cieciorka gotowana lub z puszki 1 szklanka
  • pomidory 2 sztuki
  • papryka czerwona 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • natka pietruszki lub koperek do posypania
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • olej/oliwa do podsmażenia
  • koncentrat pomidorowy pół słoiczka (100 g)
  • tymianek 1 łyżeczka
  • sól do smaku

Pyszne danie na szybko. Idealne do makaronu, kasz albo ryżu. Do pieczywa na zimno też dobre;)

dsc_8466_2

Ciecierzyca z pomidorami i papryką

Wykonanie:

  1. Na patelni na oleju podsmażam cebulę.
  2. Dodaję pokrojoną paprykę i pomidory. Podsmażam przez chwilę mieszając.
  3. Dodaję cieciorkę, przyprawy i duszę pod przykryciem 10-15 minut.
  4. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i czosnek (sprawdź tutaj, jak najlepiej dodawać czosnek).
  5. Posypuję natką pietruszki lub koperkiem.
  6. Podaję z kuskusem, makaronem, ryżem albo kaszą jaglaną. Jak zostanie, to jem na zimno z pieczywem:)

Smacznego!

dsc_8483_2

Ciecierzyca z pomidorami i papryką

dsc_8470_2

Ciecierzyca z pomidorami i papryką

dsc_8486_2

Ciecierzyca z pomidorami i papryką

8 komentarzy

Skomentuj