Składniki:
- czerwona cebula 8 sztuk
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- brązowy cukier lub melasa 4 łyżki
- ocet winny 4 łyżki
- pieprz cayenne 1/2 łyżeczki
- sól do smaku
Karmelizowana cebula – pyszny dodatek do świeżego pieczywa, grzanek, pasztetów, tart i quiche. Bardzo prosta rzecz!
Wykonanie:
- Cebulę kroję w cienkie krążki.
- Podsmażam na oliwie na dużej patelni, tak długo aż cała cebula się zeszkli. Mieszam od czasu do czasu.
- Dodaję pozostałe składniki i duszę na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 30 minut. Cebula nabierze ładnego koloru i znacznie zmniejszy objętość.
Smacznego!
Cebulę na słodko (z rodzynkami, koncentratem pomidorowym) robiłam do śledzi i jadłam. Cebula lubi słodycz. Może być dobre….
Jak długo można ją przechowywać w lodowce? Brzmi cudnie 🙂
Myślę, że około tygodnia spokojnie