Confit d’oignons – karmelizowana czerwona cebula

  • 55 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • czerwona cebula 8 sztuk
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • brązowy cukier lub melasa 4 łyżki
  • ocet winny 4 łyżki
  • pieprz cayenne 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

Karmelizowana cebula – pyszny dodatek do świeżego pieczywa, grzanek, pasztetów, tart i quiche. Bardzo prosta rzecz!DSC_37911

Wykonanie:

  1. Cebulę kroję w cienkie krążki.
  2. Podsmażam na oliwie na dużej patelni, tak długo aż cała cebula się zeszkli. Mieszam od czasu do czasu.
  3. Dodaję pozostałe składniki i duszę na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 30 minut. Cebula nabierze ładnego koloru i znacznie zmniejszy objętość.

Smacznego!

DSC_37981

DSC_38071

3 komentarze

  1. Cebulę na słodko (z rodzynkami, koncentratem pomidorowym) robiłam do śledzi i jadłam. Cebula lubi słodycz. Może być dobre….

Skomentuj