Cukiniowy sos do spaghetti

  • 30 min
  • 9 składników
97%

Składniki:

  • cukinia 3 małe sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • zioła prowansalskie ok. 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • ocet winny lub jabłkowy ok. 1 łyżka
  • makaron spaghetti 500 g

Sos do makaronu, który robię zdecydowanie najczęściej.  Prosty i najlepszy:) Czasem dodaję jeszcze oliwki, utartą marchewkę albo paprykę.

DSC_5344_2

Cukiniowy sos do spaghetti

Wykonanie:

  1. W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażam pokrojoną cebulę.
  2. Dodaję cukinie pokrojone w kosteczkę (nie obieram cukinii).
  3. Dodaję filiżankę wody (ok. 200 ml), przyprawy i duszę pod przykryciem, aż cukinia zmięknie i lekko się rozgotuje (20-30 minut).
  4. Czosnek rozgniatam i odstawiam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
  5. Przed końcem gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, czosnek i ocet winny.
  6. Sos możecie zblendować, jeśli wolicie taką konsystencję.
  7. Podaję z ulubionym makaronem (u mnie razowy spaghetti), posypany wegańskim parmezanem (przepis tutaj) i pietruszką.

Smacznego!

DSC_5353_2

Cukiniowy sos do spaghetti

DSC_5351_2

Cukiniowy sos do spaghetti

DSC_5363_2

Cukiniowy sos do spaghetti

3 komentarze

  1. Bardzo dobry sos. U nas z makaronem gryczanym świderki.
    A próbowała Pani użyć w sezonie świeżych pomidorów zamiast koncentratu? Ja następnym razem tak zrobię.

    • Tak, w sezonie używam świeżych, ale zawsze dodaję trochę koncentratu, ma wtedy bardziej wyrazisty smak;)

  2. Wyrazisty smak uzyskuję dzięki MSG. Polecam, nie ma co się szczypać, miliard jak nie więcej ludzi doprawia tym jedzenie.

Skomentuj