Składniki:
- cukinia 3 małe sztuki
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- zioła prowansalskie ok. 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- ocet winny lub jabłkowy ok. 1 łyżka
- makaron spaghetti 500 g
Sos do makaronu, który robię zdecydowanie najczęściej. Prosty i najlepszy:) Czasem dodaję jeszcze oliwki, utartą marchewkę albo paprykę.
Wykonanie:
- W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażam pokrojoną cebulę.
- Dodaję cukinie pokrojone w kosteczkę (nie obieram cukinii).
- Dodaję filiżankę wody (ok. 200 ml), przyprawy i duszę pod przykryciem, aż cukinia zmięknie i lekko się rozgotuje (20-30 minut).
- Czosnek rozgniatam i odstawiam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
- Przed końcem gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, czosnek i ocet winny.
- Sos możecie zblendować, jeśli wolicie taką konsystencję.
- Podaję z ulubionym makaronem (u mnie razowy spaghetti), posypany wegańskim parmezanem (przepis tutaj) i pietruszką.
Smacznego!
Bardzo dobry sos. U nas z makaronem gryczanym świderki.
A próbowała Pani użyć w sezonie świeżych pomidorów zamiast koncentratu? Ja następnym razem tak zrobię.
Tak, w sezonie używam świeżych, ale zawsze dodaję trochę koncentratu, ma wtedy bardziej wyrazisty smak;)
Wyrazisty smak uzyskuję dzięki MSG. Polecam, nie ma co się szczypać, miliard jak nie więcej ludzi doprawia tym jedzenie.