Składniki:
- bataty 2 sztuki
- bakłażany 2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- marchew 1 sztuka
- papryka (u mnie zielona) 1 sztuka
- olej kokosowy 2 łyżki
- wiórki kokosowe 4 łyżki
- masło orzechowe 3 łyżki
- sok z połowy cytryny
- czosnek 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- kurkuma 1 łyżeczka
- sos sojowy do smaku
- chilli do smaku
- sól do smaku
Aromatyczne, słodko-kwaśne curry, któremu wyrazu nadaje masło orzechowe i podprażone na patelni wiórki kokosowe.
Wykonanie:
- Cebulę podsmażam w garnku na oleju kokosowym.
- Dodaję pokrojone warzywa, sos sojowy, zalewam filiżanką wody, przykrywam i zagotowuję.
- Dodaję masło orzechowe i przyprawy.
- Na suchej patelni podprażam przez chwilę wiórki kokosowe, mieszając (aż się zarumienią).
- Do garnka dodaję wiórki i wyciśnięte ząbki czosnku (tutaj zobacz, jak najlepiej dodawać czosnek do potraw).
- Gdy warzywa będą miękkie (u mnie około 30 minut), dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego i sok z cytryny. Gotuję jeszcze przez chwilę.
- Podaję z ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy