Curry z batata i bakłażana z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi

  • 45 min
  • 15 składników
100%

Składniki:

  • bataty 2 sztuki
  • bakłażany 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 1 sztuka
  • papryka (u mnie zielona) 1 sztuka
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • wiórki kokosowe 4 łyżki
  • masło orzechowe 3 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • sos sojowy do smaku
  • chilli do smaku
  • sól do smaku

Aromatyczne, słodko-kwaśne curry, któremu wyrazu nadaje masło orzechowe i podprażone na patelni wiórki kokosowe.

DSC_8571_2

Curry z batata i bakłażana z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi

Wykonanie:

  1. Cebulę podsmażam w garnku na oleju kokosowym.
  2. Dodaję pokrojone warzywa, sos sojowy, zalewam filiżanką wody, przykrywam i zagotowuję.
  3. Dodaję masło orzechowe i przyprawy.
  4. Na suchej patelni podprażam przez chwilę wiórki kokosowe, mieszając (aż się zarumienią).
  5. Do garnka dodaję wiórki i wyciśnięte ząbki czosnku (tutaj zobacz, jak najlepiej dodawać czosnek do potraw).
  6. Gdy warzywa będą miękkie (u mnie około 30 minut), dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego i sok z cytryny. Gotuję jeszcze przez chwilę.
  7. Podaję z ryżem.

Smacznego!

DSC_8579_2

Curry z batata i bakłażana z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi

DSC_8570_2

Curry z batata i bakłażana z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi

DSC_8555_2

Curry z batata i bakłażana z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi

 

 

Brak komentarzy

Skomentuj