Składniki:
- dynia Hokkaido 1 średnia sztuka
- kalafior 1 główka
- cebula 1 sztuka
- groszek mrożony lub świeży 450 g
- woda 1 szklanka (250 ml)
- czosnek 2 ząbki
- olej rzepakowy/oliwa z oliwek do podsmażenia
- kurkuma 1 łyżeczka
- curry 2 łyżeczki
- imbir suszony 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- garam masala 2 łyżeczki
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- sól do smaku
- chilli do smaku
- sok z jednej cytryny
Bardzo aromatyczne jednogarnkowe danie z dyni, kalafiora i groszku z dodatkiem dużej ilości aromatycznych przypraw.
Wykonanie:
- W dużym garnku na oleju podsmażam cebulę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Dodaję obraną, pokrojoną dynię, podzielonego na różyczki kalafiora i groszek.
- Podlewam wodą, dodaję resztę przypraw i duszę pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (u mnie około 30 minut).
- Na koniec dodaję czosnek (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do dań) i sok z cytryny.
- Curry możecie podać z ryżem i posypać zieleniną.
Smacznego!
mniaaam, pyszne i zdrowe 🙂