Składniki na duży garnek:
- kapusta biała 1 mała główka
- brokuł 1 mała sztuka
- cebula 1 sztuka
- marchewka 2 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- sok z 1 cytryny lub limonki
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- pasta curry 1 łyżka
- kurkuma 1 łyżeczka
- imbir suszony 1 łyżeczka
- liście kafiru (ew. laurowe) 3 sztuki
- sól do smaku
- olej do podsmażenia
- ew. ryż/makaron sojowy lub ryżowy do podania
Aromatyczne warzywne curry z kapusty. Z mlekiem kokosowym i rozgrzewającymi przyprawami.
Wykonanie:
- W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
- Dodaję poszatkowaną kapustę, pastę curry, przyprawy i podlewam szklanką wody.
- Resztę warzyw obieram i kroję, brokuła dzielę na różyczki i dodaję do garnka.
- Dodaję mleko kokosowe i duszę całość pod przykryciem około 30 minut.
- Czosnek rozgniatam i odkładam (tutaj przeczytaj dlaczego).
- Gdy warzywa będą miękkie, dodaję sok z cytryny i czosnek. Mieszam
- Curry podaję z ryżem lub makaronem ryżowym albo sojowym.
Smacznego!
Brak komentarzy