Składniki:
- marchew 1 kilogram
- por 1 sztuka
- jarmuż 1 pęczek lub opakowanie (ok. 300 g)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- olej do podsmażenia
- żółta pasta curry lub curry w proszku 1-2 łyżki
- kurkuma 1 łyżeczka
- czosnek 2 ząbki
- imbir 1 łyżeczka (lub mały kawałek świeżego)
- sól do smaku
- chilli do smaku
- ryż do podania
Jedno z najczęściej przygotowywanych przeze mnie szybkich dań to warzywa z curry i mlekiem kokosowym. Tym razem marchewka, jarmuż i por.
Wykonanie:
- Pora kroję na większe kawałki. Podsmażam na oleju na patelni lub w garnku.
- Dodaję pokrojoną na kawałki marchewkę i drobno pokrojony jarmuż.
- Podlewam wodą (około 200 ml), dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem około pół godziny.
- Dodaję mleko kokosowe i rozgniecione ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw).
- Podaję z ryżem (u mnie brązowy).
Smacznego!
Robiłam parę razy pyszne wartościowe proste danie
super;)