Curry z marchewką i jarmużem

  • 40 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • marchew 1 kilogram
  • por 1 sztuka
  • jarmuż 1 pęczek lub opakowanie (ok. 300 g)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • olej do podsmażenia
  • żółta pasta curry lub curry w proszku 1-2 łyżki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir 1 łyżeczka (lub mały kawałek świeżego)
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • ryż do podania

Jedno z najczęściej przygotowywanych przeze mnie szybkich dań to warzywa z curry i mlekiem kokosowym. Tym razem marchewka, jarmuż i por.

DSC_5725_2

Curry z marchewką i jarmużem

Wykonanie:

  1. Pora kroję na większe kawałki. Podsmażam na oleju na patelni lub w garnku.
  2. Dodaję pokrojoną na kawałki marchewkę i drobno pokrojony jarmuż.
  3. Podlewam wodą (około 200 ml), dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem około pół godziny.
  4. Dodaję mleko kokosowe i rozgniecione ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw).
  5. Podaję z ryżem (u mnie brązowy).

Smacznego!

DSC_5715_2

Curry z marchewką i jarmużem

DSC_5709_2

Curry z marchewką i jarmużem

2 komentarze

Skomentuj