Składniki:
- dynia (u mnie hokkaido) 1 sztuka
- jarmuż 1 pęczek (lub opakowanie)
- cebula 2 sztuki
- cieciorka 1 puszka lub szklanka ugotowanej
- olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
- czosnek 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
- curry w proszku 1 łyżka
- garam masala 1 łyżka
- sól, chilli do smaku
- woda ok. 1 filiżanka (200 ml)
Tym razem dynia po indyjsku:) Curry z dyni z dodatkiem jarmużu i cieciorki.
Wykonanie:
- Dynię przekrajam na pół i wydrążam pestki.
- Połówki dyni zapiekam miąższem do góry w temp. 200 stopni przez około pół godziny (aż miąższ będzie miękki).
- W międzyczasie w garnku podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojone lub porwane w dłoniach liście jarmuży i podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dodaję cieciorkę i przyprawy oraz wydrążony miąższ z upieczonej dyni.
- Podlewam wodą, dodaję czosnek, koncentrat pomidorowy i duszę jeszcze przez chwilę.
- Podaję z ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy