Składniki na formę 22 x 22 cm:
- mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (po 250 ml)
- suchy mak mielony 1 filiżanka (200 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cytryny 2 sztuki
- mleko sojowe (ew. inne roślinne) 1 szklanka (250 ml)
- olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
- wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku
- cukier trzcinowy do posypania
Proste w przygotowaniu, pyszne, wegańskie ciasto cytrynowe z makiem. Sprawdzi się na różne okazje:)

Cytrynowe ciasto z makiem
Wykonanie:
- Przygotowuję dwie miski.
- Do jednej wlewam mokre składniki: mleko sojowe, wanilię, skórkę startą z dwóch cytryn (tylko żółta część) i sok wyciśnięty z obu cytryn oraz olej. Mieszam.
- Do drugiej wsypuję suche składniki: mąkę, mak, sodę, proszek do pieczenia i cukier, erytrol lub ksylitol. Mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
- Masę wlewam do formy (u mnie 22 na 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posypuję cukrem trzcinowym.
- Piekę około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
- Ciasto kroję po wystygnięciu.
Smacznego!

Cytrynowe ciasto z makiem

Cytrynowe ciasto z makiem

Cytrynowe ciasto z makiem
Brak komentarzy