Cytrynowe ciasto z makiem

  • 15 min
  • 10 składników
100%

Składniki na formę 22 x 22 cm:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (po 250 ml)
  • suchy mak mielony 1 filiżanka (200 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cytryny 2 sztuki
  • mleko sojowe (ew. inne roślinne) 1 szklanka (250 ml)
  • olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
  • wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku
  • cukier trzcinowy do posypania

Proste w przygotowaniu, pyszne, wegańskie ciasto cytrynowe z makiem. Sprawdzi się na różne okazje:)

Cytrynowe ciasto z makiem

Cytrynowe ciasto z makiem

Wykonanie:

  1. Przygotowuję dwie miski.
  2. Do jednej wlewam mokre składniki: mleko sojowe, wanilię, skórkę startą z dwóch cytryn (tylko żółta część) i sok wyciśnięty z obu cytryn oraz olej. Mieszam.
  3. Do drugiej wsypuję suche składniki: mąkę, mak, sodę, proszek do pieczenia i cukier, erytrol lub ksylitol. Mieszam.
  4. Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
  5. Masę wlewam do formy (u mnie 22 na 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Posypuję cukrem trzcinowym.
  7. Piekę około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
  8. Ciasto kroję po wystygnięciu.

Smacznego!

Cytrynowe ciasto z makiem

Cytrynowe ciasto z makiem

Cytrynowe ciasto z makiem

Cytrynowe ciasto z makiem

Cytrynowe ciasto z makiem

Cytrynowe ciasto z makiem