Składniki:
- mleko roślinne 2 szklanki
- gorzka czekolada (u mnie 70 % kakao) 1 tabliczka (100 g)
- kasza manna (u mnie pełnoziarnista) 8-10 łyżek
- czarna porzeczka, jagody lub borówki garść
- ew. syrop malinowy/jagodowy/z aronii itp. do polania
Błyskawiczny, czteroskładnikowy, mocno czekoladowy deser z kaszy manny:)
Wykonanie:
- W garnku podgrzewam mleko roślinne z pokruszoną na kostki czekoladą.
- Na dno szklanek/filiżanek wsypuję owoce (porzeczki, jagody lub borówki).
- Gdy mleko zacznie się gotować, powoli wsypuję kaszę mannę, intensywnie mieszając.
- Gotuję przez chwilę, aż masa zrobi się gęsta. Cały czas mieszam.
- Masę przekładam do naczynek.
- Po ostygnięciu wstawiam do lodówki na min. 30 minut.
- Podważam i przekładam na talerzyki.
- Podaję polane syropem lub sokiem.
Smacznego!
Brak komentarzy