Czekoladowe KETO trufle

  • 20 min
  • 5 składników
100%

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • gorzka czekolada (min. 70% kakao) 1 tabliczka (100 g)
  • masło orzechowe (u mnie z orzechów laskowych) 2 łyżki
  • erytrol 2 łyżki
  • kakao do obtoczenia

Aksamitne, kremowe, czekoladowe wegańskie trufelki obtoczone w kakao. Do ich przygotowania wystarczy pięć składników. Jeśli użyjecie masła z orzechów laskowych, będą smakować jak NUTELLA;)

Czekoladowe KETO trufle

Czekoladowe KETO trufle

Wykonanie:

  1. Puszkę z mleczkiem kokosowym wkładam na noc do lodówki.
  2. Gęstą część mleczka, która oddzieliła się w schłodzonej puszce przekładam do garnuszka.
  3. Dodaję masło orzechowe, połamaną na kostki czekoladę i erytrol (lub inny ulubiony słodzik).
  4. Podgrzewam bardzo powoli, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gęsta, aksamitna masa.
  5. Czekoladową masę odstawiam do wystygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki, żeby stężała i dało się z niej lepić kulki.
  6. Nabieram masę łyżeczką, lepię kuleczki i odkładam na talerz.
  7. Na drugi talerz nasypuję kakao i obtaczam w nim trufle.
  8. Trufelki przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Czekoladowe KETO trufle

Czekoladowe KETO trufle

Czekoladowe KETO trufle

Czekoladowe KETO trufle

Czekoladowe KETO trufle

Czekoladowe KETO trufle

13 komentarzy

  1. Super, że znikły te natrętne reklamy!!!
    Zabieram się za przeglądanie przepisów, bo są mega :)))
    A ten przepis również super 😻

  2. Ida, czy jest/znasz dobry sposób na zastąpienie czekolady w przepisie surowym kakaem? Być może najpierw połączonego z olejem kokosowym.

  3. Jak długo można je przechowywać w lodówce?
    Moje wyszły przepyszne ale dosyć „mokre” zastanawiam się dlaczego?.

Skomentuj