Składniki na ok. 20 sztuk:
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- gorzka czekolada (min. 70% kakao) 1 tabliczka (100 g)
- masło orzechowe (u mnie z orzechów laskowych) 2 łyżki
- erytrol 2 łyżki
- kakao do obtoczenia
Aksamitne, kremowe, czekoladowe wegańskie trufelki obtoczone w kakao. Do ich przygotowania wystarczy pięć składników. Jeśli użyjecie masła z orzechów laskowych, będą smakować jak NUTELLA;)
Wykonanie:
- Puszkę z mleczkiem kokosowym wkładam na noc do lodówki.
- Gęstą część mleczka, która oddzieliła się w schłodzonej puszce przekładam do garnuszka.
- Dodaję masło orzechowe, połamaną na kostki czekoladę i erytrol (lub inny ulubiony słodzik).
- Podgrzewam bardzo powoli, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gęsta, aksamitna masa.
- Czekoladową masę odstawiam do wystygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki, żeby stężała i dało się z niej lepić kulki.
- Nabieram masę łyżeczką, lepię kuleczki i odkładam na talerz.
- Na drugi talerz nasypuję kakao i obtaczam w nim trufle.
- Trufelki przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Super, że znikły te natrętne reklamy!!!
Zabieram się za przeglądanie przepisów, bo są mega :)))
A ten przepis również super 😻
w końcu udało mi się to ogarnąć:)
Na pewno są pyszne 🙂
Czy ktoś próbował dodać odrobiny rumu?
Ojej, to chyba bedzie nasz następny deserowy hit!
Ida, czy jest/znasz dobry sposób na zastąpienie czekolady w przepisie surowym kakaem? Być może najpierw połączonego z olejem kokosowym.
hej, nie próbowałam… ale może właśnie tak jak piszesz
Jak długo można je przechowywać w lodówce?
Moje wyszły przepyszne ale dosyć „mokre” zastanawiam się dlaczego?.
Myślę, że do tygodnia. W lodówce nieco stwardnieją:)
a jak z ich kalorycznoscia? 😉
nie liczylam…
Mega pyszne i łatwe do Zrobienia
smacznego!:)