Czekoladowe KETO trufle

  • 20 min
  • 5 składników
100%

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • gorzka czekolada (min. 70% kakao) 1 tabliczka (100 g)
  • masło orzechowe (u mnie z orzechów laskowych) 2 łyżki
  • erytrol 2 łyżki
  • kakao do obtoczenia

Aksamitne, kremowe, czekoladowe wegańskie trufelki obtoczone w kakao. Do ich przygotowania wystarczy pięć składników. Jeśli użyjecie masła z orzechów laskowych, będą smakować jak NUTELLA;)

Czekoladowe KETO trufle

Czekoladowe KETO trufle

Wykonanie:

  1. Puszkę z mleczkiem kokosowym wkładam na noc do lodówki.
  2. Gęstą część mleczka, która oddzieliła się w schłodzonej puszce przekładam do garnuszka.
  3. Dodaję masło orzechowe, połamaną na kostki czekoladę i erytrol (lub inny ulubiony słodzik).
  4. Podgrzewam bardzo powoli, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gęsta, aksamitna masa.
  5. Czekoladową masę odstawiam do wystygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki, żeby stężała i dało się z niej lepić kulki.
  6. Nabieram masę łyżeczką, lepię kuleczki i odkładam na talerz.
  7. Na drugi talerz nasypuję kakao i obtaczam w nim trufle.
  8. Trufelki przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Czekoladowe KETO trufle

Czekoladowe KETO trufle

Czekoladowe KETO trufle

Czekoladowe KETO trufle

Czekoladowe KETO trufle

Czekoladowe KETO trufle

3 komentarze

  1. Super, że znikły te natrętne reklamy!!!
    Zabieram się za przeglądanie przepisów, bo są mega :)))
    A ten przepis również super 😻

Skomentuj