Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 5 filiżanek (po 200 ml)
- daktyle suszone 1 filiżanka (200 ml)
- dojrzałe banany 2 sztuki
- kakao 5 łyżek
- jeżyny (maliny) 1 filiżanka
- chia 1 łyżka
Lekki jaglany budyń czekoladowy. Bez dodatku cukru, słodzony bananami i daktylami. Z dodatkiem musu z jeżyn i nasion chia. Oczywiście bez glutenu;)
Wykonanie:
- Kaszę dokładnie przepłukuję wodą, zalewam 5 filiżankami mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka (ok 20 min).
- Jeżyny rozgniatam widelcem i mieszam razem z nasionami chia.
- Pięć minut przed końcem gotowania do kaszy dodaję daktyle, pokrojone banany, kakao, mieszam i gotuję jeszcze około pięć minut.
- Blenduję na gładki budyń i nakładam go do naczyń. Na górę nakładam mus jeżynowy.
- Po przestygnięciu schładzam w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy