Składniki:
- mąka pszenna (lub orkiszowa) 3 szklanki
- mleko roślinne 3 szklanki
- ocet (u mnie jabłkowy) 2 łyżki
- olej 12 łyżek
- cukier/ksylitol 2 szklanki
- soda 2 łyżeczki
- szpinak świeży 2 duże garście
- kakao 5 łyżek
- sok pomarańczowy lub jabłkowy do nasączenia (ok. 1 filiżanka 200 ml)
- wegańskie masło/margaryna lub olej kokosowy 250 g
- ryż biały 1 szklanka
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- sok z buraka ok. 7 łyżek
Dwa biszkopty, jeden z kakao, a drugi ze szpinakiem, przełożone różowym kremem z ryżu, czyli trójkolorowy tort wegański na drugie urodziny;)
Wykonanie:
- Przygotowuję różowy krem z ryżu (przepis tutaj).
- Przygotowuję zielony biszkopt (przepis tutaj).
- Przygotowuję czekoladowy biszkopt (tak jak w tym przepisie).
- Jeżeli biszkopty mocno wyrosną, możecie je przekroić i zrobić podwójną ilość warstw.
- Bezpośrednio przed podaniem biszkopty nasączam sokiem i przekładam kremem.
- Tort możecie ozdobić owocami albo łakociami.
Smacznego!
Bardzo smakowicie wygląda ten tort. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂