Składniki:
- mleko roślinne 2 filiżanki po 200 ml
- mąka pszenna lub orkiszowa (albo mieszanka bezglutenowa) 2 filiżanki po 200 ml
- proszek do pieczenia pół łyżeczki
- kurkuma (dla koloru) pół łyżeczki
- ew. imbir pół łyżeczki
- olej do posmarowania patelni
- wiśnie świeże lub mrożone 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne 1 szklanka (250 ml)
- wiśniowa galaretka roślinna 1 sztuka
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- mleko roślinne pół szklanki (125 ml)
Torcik z naleśników niewymagający pieczenia biszkoptu. Z wiśniami i masą czekoladową.
Wykonanie:
-
Do miski wlewam 2 filiżanki mleka roślinnego.
-
Dodaję kurkumę, imbir, proszek do pieczenia i mąkę.
-
Mieszam dokładnie.
-
Smażę naleśniki (najlepiej wielkości tortownicy, jaką posiadacie).
-
Wiśnie dryluję lub rozmrażam.
-
Galaretkę mieszam ze szklanką mleka roślinnego.
-
Gotuję przez dwie, trzy minuty razem z wiśniami. Odstawiam do ostygnięcia.
-
Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
-
Dodaję pół szklanki mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
-
Naleśnik kładę w tortownicy.
-
Wykładam na niego 2/3 masy czekoladowej i przykrywam następnym naleśnikiem.
-
Następnie kładę masę wiśniową (musi już lekko stężeć) i kolejnego naleśnika.
-
Górnego naleśnika smaruję resztą masy czekoladowej.
-
Tort wstawiam na noc do lodówki.
Smacznego!
Witam, bardzo fajny przepis, ale zastanawiam się, jak zamienić galaretkę roślinną? W sklepach takie trudno znaleźć. Pozdrawiam
a zobacz w sklepach eko i ze zdrową żywnością, tam zazwyczaj są.