Czekoladowo-wiśniowy tort naleśnikowy

  • 30 min
  • 11 składników
100%

Składniki:

  • mleko roślinne 2 filiżanki po 200 ml
  • mąka pszenna lub orkiszowa (albo mieszanka bezglutenowa) 2 filiżanki po 200 ml
  • proszek do pieczenia pół łyżeczki
  • kurkuma (dla koloru) pół łyżeczki
  • ew. imbir pół łyżeczki
  • olej do posmarowania patelni
  • wiśnie świeże lub mrożone 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne 1 szklanka (250 ml)
  • wiśniowa galaretka roślinna 1 sztuka
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • mleko roślinne pół szklanki (125 ml)

Torcik z naleśników niewymagający pieczenia biszkoptu. Z wiśniami i masą czekoladową.

DSC_3454

Czekoladowo-wiśniowy tort naleśnikowy

Wykonanie:

  1. Do miski wlewam 2 filiżanki mleka roślinnego.

  2. Dodaję kurkumę, imbir, proszek do pieczenia i mąkę.

  3. Mieszam dokładnie.

  4. Smażę naleśniki (najlepiej wielkości tortownicy, jaką posiadacie).

  5. Wiśnie dryluję lub rozmrażam.

  6. Galaretkę mieszam ze szklanką mleka roślinnego.

  7. Gotuję przez dwie, trzy minuty razem z wiśniami. Odstawiam do ostygnięcia.

  8. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.

  9. Dodaję pół szklanki mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.

  10. Naleśnik kładę w tortownicy.

  11. Wykładam na niego 2/3 masy czekoladowej i przykrywam następnym naleśnikiem.

  12. Następnie kładę masę wiśniową (musi już lekko stężeć) i kolejnego naleśnika.

  13. Górnego naleśnika smaruję resztą masy czekoladowej.

  14. Tort wstawiam na noc do lodówki.

Smacznego!

DSC_3462

Czekoladowo-wiśniowy tort naleśnikowy

DSC_3459

Czekoladowo-wiśniowy tort naleśnikowy

DSC_3430

Czekoladowo-wiśniowy tort naleśnikowy

2 komentarze

  1. Witam, bardzo fajny przepis, ale zastanawiam się, jak zamienić galaretkę roślinną? W sklepach takie trudno znaleźć. Pozdrawiam

Skomentuj