Składniki:
- kasza jaglana 1 szklanka
- mleko sojowe (lub inne roślinne) 1 szklanka
- gorzka czekolada (70 % kakao) 1 tabliczka (100 g)
- kakao 4 łyżki
- dojrzały banan 1 sztuka
- cukier lub ksylitol 1/3 szklanki
- olej kokosowy 3 łyżki
- mąka kartoflana 2 czubate łyżki
Aksamitne, kremowe, mocno czekoladowe ciasto z bananową nutą. Zrobione z kaszy jaglanej:)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dobrze przepłukuję wodą i gotuję w 2,5 szklanki wody około 15-20 minut (aż będzie miękka). Pod koniec gotowania dodaję pokruszoną czekoladę, żeby się roztopiła.
- Kaszę blenduję z mlekiem sojowym (lub innym roślinnym). Dodaję pokrojonego banana, cukier/ksylitol, kakao, olej kokosowy, kartoflankę i wszystko razem blenduję na gładką masę.
- Masę przelewam do posmarowanej tłuszczem formy do pieczenia (u mnie 22 x 22 cm).
- Piekę około 30 minut w 180 stopniach.
- Po wystygnięciu wkładam do lodówki na min. 2 godziny, żeby jagielnik nabrał gęstej konsystencji.
Smacznego!
Wygląda pysznie! bardzo mi się podobają zdjęcia i przepisy:)
zapraszam do mnie: http://rategazelle.blogspot.com/
wpadnę!:)
Wygląda kusząco. Jaki jest rozmiar formy?
Jestem poza domem, ale jak tylko za parę dni wrócę, to zmierzę i podeślę:)
22×22 🙂
Pięknie dziękuję, jutro powstanie 😉
Czy mleko roślinne w tym przepisie można zastąpić np. jogurtem greckim (dla nie-wegan) ?
Mysle, ze raczej mlekiem krowim
Dzień dobry, super ciacho. Mam pytanie, a czym można zastąpić czekoladę? Chciałabym zrobić to ciasto, ale bez czekolady.jest jakaś alternatywa? Pozdrawiam serdecznie
Może więcej kakao? Albo karob?
czy olej kokosowy mozna zastąpić innym olejem
Myślę, że można:)
Chciałabym zamiast cxekolady i kakao dodac karob (alergia). Ile dodac?
Hmm… najlepiej dodawać stopniowo i smakować masę. Może karob w proszku i melasę z karobu?
czy ciasto musi być pieczone ? Czy można je schłodzić ? Przecież nie ma mąki i jaj.
Nie trzeba piec, zazwyczaj robię jagielniki bez pieczenia, ale te czekoladowe wolę pieczone, wg mnie po upieczeniu jest smaczniejszy:)
Wygląda obłędnie! Ile kalorii ma porcja, taki standardowy kwadracik? Chociaż mniej-wiecej 🙂
No właśnie ile?:) Kto to umie policzyć?:)
Obliczyłam z grubsza, że jeśli podzielimy całość na 8 porcji, to jedna ma ok. 270 kcal, w tym 6 g białka, 11 g tłuszczu i 42 g węglowodanów (w tym 5 g cukrów). Brałam pod uwagę wersję z ksylitolem 🙂 Wg. mnie to dość niskokaloryczny deser. Cała blaszka ma prawie 2200 kcal, ale nikt nie każe nikomu zjadać wszystkiego naraz 😉
Wielkie dzięki!:)
A ile tego mleka ? Lub jogurtu ?
1 szklanka, w składnikach jest napisane:)
Wygląda kusząco, jaka jest konsystencja tego ciasta? Na zdjęciu wygląda na miękkie, mokre i delikatne – troche jak budyń 🙂
Tak, jest właśnie takie kremowe i delikatne. Takie wychodzi, jak dolewam mleko już po ugotowaniu kaszy i wtedy blenduję. Jak dodaję więcej od razu do gotowania, to wychodzi bardziej ścisłe. No i banan, czekolada i olej powodują, że jest takie aksamitne.
Ciasto wyszło totalnie pomaszczone. Zrobił się na nim jakby kożuch, który w piekarniku pod wpływem ciepła przybrał przepaskudny wygląd. Jagielnik ze zdjęcia nie wygląda na tak pokrzywdzony. Co zrobiłam źle? :'(
U mnie przy pieczeniu tez się marszczy, ale po wyjęciu z piekarnika opada… hm…
A może by polać roztopiona czekoladą, żeby było ładniejsze?:)
Zrobiłam w silikonowych foremkach do muffinek, wyszły super 🙂
:)))
czy można czymś zastąpić banany? (alergia)
Może awokado? Albo pominąć.
Czy banana mogę zastąpić jajkiem?
Myślę, że tak
Robiłam dzisiaj, jest obłędnie czekoladowe, to co nie zmieściło się do formy wyjadłam. Bez pieczenia też jest super, po upieczeniu – opadło. Nie zniechęca to mnie, chłodzi się w lodówce.
Czy jagielnik można zamrozić? 🙂
Wg mnie mrożenie masy jaglanej się nie sprawdza niestety… próbowałam kilka razy i konsystencja się bardzo zmienia
Robiłam dwa razy i dwa razy po wyjęciu z lodówki rozczarowanie, o ile sama masa jest pyszna to ciasto jest rzadkie;/ wszystko sie rozlewa, wypływa i trzeba jeść łyżką :/ proszę powiedzcie co źle robię, że tylko otoczka zastyga ; ( będę wdzięczna za rady! Pozdrawiam
A jak długo ciasto było w lodówce? Proporcje takie jak w przepisie? Pewnie trzeba bardziej rozgotować kaszę… Dla bezpieczeństwa możesz po prostu ugotować kaszę od razu w całym płynie (w 3 szklankach wody z mlekiem lub samego mleka roślinnego) i zblendować. Wtedy na pewno zgęstnieje, będzie bardziej zbite ale na pewno się nie będzie rozlewać.
Jak to jest ze u mnie widac te ziarenka kaszy a twoje jest jednolite?
U mnie tez różnie wychodzi, czasem zblenduje się lepiej innym razem gorzej… Im kasza jest bardziej rozgotowana i im rzadsza masa, tym lepiej się blenduje. No i ostatnio blenduję masy jaglane blenderem ręcznym, bo można to zrobić dokładniej.
A wygoleniem to wyszło bardzo zwarte, nie wiem jak innym sie rozlewa;)
A w ogóle to wyszło bardzo zwarte, nie wiem jak innym sie rozlewa;)
Ugotowałam kaszę od razu w mleku . Coś się stanie jeżeli ukroję kawałek bez chłodzenia, od razu po upieczeniu?
będzie się po prostu kiepsko kroić
Czy mleko roslinne mozna zastapic normalnym krowim mlekiem?
można
Pingback: » Czekoladowy jagielnik z bananem"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii
Super przepis! Wyszło tak jak ze zdjęcia. Obawiam się, że ciasto nie dotrwa do jutra… 🙂
ekstra:)
Witam, czy mąkę kartoflaną można zastąpić jakąś inną?
Najbardziej zbliżona będzie pewnie z tapioki, ale może być tez ryżowa, kukurydziana, pszenna itd;)
Jaką funkcję spełnia w tym przepisie olej kokosowy? Czy chodzi o utwardzenie masy? Jeśli tak, to raczej chyba nie można go zastąpić innym olejem…
Można go pominąć albo zastąpić innym. Tłuszcz ma nadać bardziej kremowej konsystencji, jagielnik i tak powinien stężeć.
Dzis zrobiłam ciasto . Konsystencja wyszła super. Jest bardzo czekoladowe i zwarte. Jednak troszkę za mało słodkie bo użyłam czekolady 90% następnym razem muszę dodać więcej cukru 🙂 przepis super. Polecam
Super:)