Składniki:
- mąka kukurydziana 2 szklanki
- kakao 6 łyżek
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- ksylitol (ew. erytrol lub cukier) 3/4 szklanki
- sól 1/2 łyżeczki
- mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
- ocet jabłkowy lub winny 1 łyżka
- olej rzepakowy 1/3 szklanki
- śliwki ok. 10 sztuk
Bezglutenowy czekoladowy placek ze śliwkami. Mocno kakaowy, słodzony ksylitolem, na bazie mąki kukurydzianej. Czas przygotowania: 15 minut:)
Wykonanie:
- Ustawiam piekarnik na 180 stopni.
- Do szklanki mleka dodaję ocet jabłkowy lub winny.
- W misce miksuję ksylitol z olejem. Dodaję mleko sojowe z octem, miksuję jeszcze chwilę.
- Dodaję kakao i proszek do pieczenia, miksuję.
- Dodaję powoli mąkę kukurydzianą, miksuje wszystko razem.
- Wylewam ciasto na małą formę do pieczenia wyłożona papierem (u mnie 22 x 22 cm).
- Na wierzchu układam połówki śliwek.
- Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach około 45 minut. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (im wyższe ciasto, tym wymaga dłuższego pieczenia. Najlepiej po 30 minutach sprawdzić patyczkiem, czy przypadkiem nie jest już gotowe).
Smacznego!
Mmm, ależ on smakowicie wygląda… 🙂
A czy wyjdzie na innym mleku roślinnym?
pewnie:)
Czy zwykły cukier lub brązowy można dodać w tej samej proporcji co ksylitol ?
ja daję w takiej samej
Z podanych składników wyszlo mi ciasto bardzo zbite, nie dałam rady przelać na blachę tak jak jest w przepisie, tylko przełożyłam łyżką. Jeszcze się piecze, liczę, że mimo to wyjdzie.
ooo daj znać, jak wyszło
A nie wychodzi suchy z takiej mąki?
jest lekko zbite, myślę, że można dodać puree z banana albo jabłka, żeby było bardziej wilgotne.
Jakie wymiary blaszki?
u mnie 22 x 22 cm. juz dopisalam w przepisie
Jaka inna make mozna uzyc zamiast kukurydzianej?
Ja robie tez ze zwyklej pszennej pol na pol z pszenna razowa.
Tak prosto? I zdrowo? Wow! Robię na kolację 😀
Niestety jestem bezglutenowa, takze maka pszenna odpada…
a może z jaglanej spróbuj?
Czy na mleku krowim też wyjdzie ??
wyjdzie:)
to zabieram się do pieczenia 😀
Wyszło smaczne, trochę sypkie ale dla mnie ok. Dodałam pół banana i mniej cukru niż ksylitolu w przepisie. Po pół godzinie było gotowe. Nie wykluczone, że powtórzę, bo mam dużo mąki kukurydzianej, a to ciasto robi się mega szybko 😉
🙂
Jakie porcje będą na dużą blachę? Wyjdzie jak podwoję? 😛
a jak duża blacha?:)
Az maki orkiszowej?
jasne:)
Upiekłam 2gi raz w tym miesiącu. Akurat wystarczyło opakowanie mąki kukurydzianej z Lidla na 2 razy. 2gi raz zamiast ksylitolu dodałam pół szklanki erytrolu (jest zdrowszy, ale mniej słodki). Mleko sojowe Alpro bez cukru. Pół banana dodatkowo. Śliwek dodaję max dużo, bo kawałki z samym ciastem są średnie. Dzięki śliwkom jest pachnące i słodkie, uwielbiam 🙂
baaaardzo się cieszę! smacznego!:)