Składniki na formę 20 cm:
- tofu naturalne 2 kostki po 180 g
- gorzka czekolada 2 tabliczki po 100 g
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- nasiona chia 6 łyżek
Czekoladowe ciasto bez pieczenia w 5 minut z 4 składników. Kremowe i delikatne, o konsystencji musu z chrupiącymi nasionkami chia.
Wykonanie:
- Blenduję razem mleko kokosowe i pokrojone tofu.
- Masę przekładam do garnka i podgrzewam razem z połamanymi na kostki czekoladami, cały czas mieszając.
- Kiedy czekolada się rozpuści, dodaję chia, mieszam dokładnie i przelewam do formy (u mnie 20 cm).
- Gdy przestygnie, wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
- Przed podaniem tofurnik możecie udekorować owocami, płatkami migdałowymi lub bakaliami.
Smacznego!
Po prostu genialne i cudowne w swojej prostocie 🙂
och!:)
Czy mogę użyć zwykłego mleka roślinnego?
nie, tutaj musi byc kokosowe. Jeśli inne roślinne, to trzeba bedzie pogotować z agarem.
To mój Wasz pierwszy wykorzystany przepis. Niestety nie moje smaki 🙁 Kolejny chcę wypróbować rewolucyjny sernik, mam nadzieję, że tym razem bardziej trafię i nie zawiodę się 🙂
och przykro mi:(
Czym można zastąpić chia?
mozna pominąć:)
Forma o jakiej srednicy bedzie najlepsza do przygotowania tego ciasta?
Czy jesli dodam troche soku z cytryny lub pomaranczy, aby zniwelowac smak tofu, czy musze dodawac wiecej chia lub jakiegos innego zagestnika?
ja użyłam formy 20 cm. Można dać odrobinę więcej chia, jesli dojdzie sok:)
Czy można dosłodzić np. syropem z agawy?
jasne:)
Czy zamiast czekolady można dodać kakao ? jeśli tak to ile?
akurat tutaj musi być czekolada…