Czekoladowy tofurnik na zimno z chia

  • 5 min
  • 4 składniki
100%

Składniki na formę 20 cm:

  • tofu naturalne 2 kostki po 180 g
  • gorzka czekolada 2 tabliczki po 100 g
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • nasiona chia 6 łyżek

Czekoladowe ciasto bez pieczenia w 5 minut z 4 składników. Kremowe i delikatne, o konsystencji musu z chrupiącymi nasionkami chia.

dsc_8844_2

Czekoladowy tofurnik na zimno z chia

Wykonanie:

  1. Blenduję razem mleko kokosowe i pokrojone tofu.
  2. Masę przekładam do garnka i podgrzewam razem z połamanymi na kostki czekoladami, cały czas mieszając.
  3. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaję chia, mieszam dokładnie i przelewam do formy (u mnie 20 cm).
  4. Gdy przestygnie, wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
  5. Przed podaniem tofurnik możecie udekorować owocami, płatkami migdałowymi lub bakaliami.

Smacznego!

dsc_8835_2

Czekoladowy tofurnik na zimno z chia

dsc_8833_2

Czekoladowy tofurnik na zimno z chia

dsc_8868_2

Czekoladowy tofurnik na zimno z chia

12 komentarzy

    • nie, tutaj musi byc kokosowe. Jeśli inne roślinne, to trzeba bedzie pogotować z agarem.

  1. To mój Wasz pierwszy wykorzystany przepis. Niestety nie moje smaki 🙁 Kolejny chcę wypróbować rewolucyjny sernik, mam nadzieję, że tym razem bardziej trafię i nie zawiodę się 🙂

  2. Forma o jakiej srednicy bedzie najlepsza do przygotowania tego ciasta?
    Czy jesli dodam troche soku z cytryny lub pomaranczy, aby zniwelowac smak tofu, czy musze dodawac wiecej chia lub jakiegos innego zagestnika?

Skomentuj