Składniki:
- tofu naturalne 2 kostki po 180 g
- gorzka czekolada 2 tabliczki po 100 g
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- nasiona chia 6 łyżek
Czekoladowe ciasto bez pieczenia w 5 minut z 4 składników. Kremowe i delikatne, o konsystencji musu z chrupiącymi nasionkami chia.
Wykonanie:
- Blenduję razem mleko kokosowe i pokrojone tofu.
- Masę przekładam do garnka i podgrzewam razem z połamanymi na kostki czekoladami, cały czas mieszając.
- Kiedy czekolada się rozpuści, dodaję chia, mieszam dokładnie i przelewam do formy.
- Gdy przestygnie, wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
- Przed podaniem tofurnik możecie udekorować owocami, płatkami migdałowymi lub bakaliami.
Smacznego!
Po prostu genialne i cudowne w swojej prostocie 🙂
och!:)
Czy mogę użyć zwykłego mleka roślinnego?
nie, tutaj musi byc kokosowe. Jeśli inne roślinne, to trzeba bedzie pogotować z agarem.
To mój Wasz pierwszy wykorzystany przepis. Niestety nie moje smaki 🙁 Kolejny chcę wypróbować rewolucyjny sernik, mam nadzieję, że tym razem bardziej trafię i nie zawiodę się 🙂
och przykro mi:(