Składniki:
- czerwona kapusta 1 mała główka
- cebula 1 sztuka
- olej do podsmażenia
- liście laurowe 2 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- suszone śliwki 1 szklanka (250 ml)
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 ml)
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- ocet winny 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Taki tam eksperyment kulinarny. Udany;)
Wykonanie:
- Śliwki zalewam 1,5 szklanki wrzątku i odstawiam.
- W garnku na oleju podsmażam cebulę.
- Dodaję drobno pokrojoną czerwoną kapustę i podlewam lekko wodą, żeby się nie przypaliła.
- Dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
- Śliwki blenduję razem z wodą i dodaję do kapusty.
- Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję jeszcze kilka minut razem.
- Podaję z ziemniakami albo z pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy