Składniki:
- ciecierzyca 1 słoik (540 g)
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- masło orzechowe 4 czubate łyżki
- kakao 8 łyżek
Szybkie zdrowe brownie z ciecierzycy. Bez dodatku cukru, oleju czy margaryny. Bez mąki i bez glutenu.
Wykonanie:
- Daktyle wsypuję do szklanki i zalewam gorącą wodą do pełna na 20 minut.
- W blenderze (ja używam tego) umieszczam odsączoną cieciorkę (wodę po cieciorce możecie wykorzystać do tego musu), masło orzechowe, kakao i daktyle razem z wodą. Blenduję dokładnie.
- Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 x 22 cm) i piekę około 30 minut w 180 stopniach.
- Kroję po wystygnięciu.
- Brownie możecie polać czekoladą, posmarować dżemem wiśniowym, bitą śmietaną kokosową (przepis tutaj) lub kremem. Ja użyłam kremu nugatowego ze SpożyVczaka.
Smacznego!
Proste i bez cukru, jak dla mnie super 🙂
Czy podana masa dotyczy już odsączonej ciecierzycy- bez zalewy?
Pozdrawiam
nie, to masa calej zawartosci sloika
W jaki sposób to mieszasz? Kupilem ten sam blender i po wrzuceniu ciecierzycy inne składniki nie chcą sie mieszać ciecierzyca wszystko zapycha
Ja używam popychacza jeśli trzeba. Czasem też trzeba zatrzymać blender i przemieszać w międzyczasie.
a czym mogę zastąpić masło orzechowe bo u nas uczulenie na orzechy?😕
a pasta tahini da radę? Lub masło z pestek słonecznika?
Gdzie moge kupic ciecierzyce w sloiku?
Np w Biedronce 🙂
np. w Biedronce
A czy namoczoną własnoręcznie ciecerzyce można?
jasne, namoczona i ugotowana do miekkosci
Jak piec? Termoobieg czy góra dół?
Jak piec? Termoobieg czy góra dół?
ja piekę gora-dół
Przekozak ciasto 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowało:)
Właśnie zrobiłam – wspaniałe! Tak proste, tak smaczne, tak zdrowe 🙂 zamierzam następnym razem zrobić z masłem z orzechów nerkowca lub migdałowym 😉
Super😘smacznego😘
Te ciasto jest rewelacyjne! Obłęd 💪♥️
Bardzo się cieszę:) smacznego!:)
Czy 540g to waga słoika z wodą, czy ma to być 540g samej ciecierzycy?
słoika z wodą:)
Jaką funkcję pełni tutaj masło orzechowe? Zamiennik jajka? Można użyć banana zamiast niego?
tłuszcz jest nosnikiem smaku, wiec podkreca smak;) Mozna pominąć albo użyc w zamian: tahini, nomoczone i zblendowane dowolne orzechy lub pestki słonecznika
Nie jestem fanką daktyli a w tym przepisie wogóle ich nie czuć. Fana brownie nie oszukasz ale ogólnie ciasto jest wilgotne, pożywne i najlepiej smakuje ze świeżymi owocami czy „nutella” 🙂 Napewno zronbie je nie raz!
Smacznego;)
Najlepsze! Ostatnio zamieniłam daktyle na rodzynki, wyszło super. Czy ktoś próbował z bananem? Wyjdzie?
Witaj. W kilku przepisach zauważyłam składnik „masło orzechowe”, tu w Brownie tez sie pojawiło . Chciałabym sie dowiedzieć jakie to jest masło, z jakich orzechów? Gotowe do kupienia czy wykonania samodzielnie.
zazwyczaj używam masła z orzeszków ziemnych 100 proc. orzechów, teraz wiele firm takie robi, bez dodatków
Czy mogę się dowiedzieć w jakiej ilości wody moczyć daktyle? Potem dodajemy je wraz z woda więc zastanawiam się jaka to ma być ilość.
ja robię tak – wsypuję daktyle do szklanki (do pełna) a potem zalewam wodą (też do pełna) 🙂
witam, proszę mi napisć czy ciecierzyca ma mieć 540g? ( bo to taka w słoiku gotowana/) czy razem z zalewą ?pozdarwiam
chodzi o taki duży słoik (540 g z zalewą), ale cieciorkę odsączamy.
Zrobiłam , smaczne ale czy można je jeszcze jakoś dosłodzić ? Dopiero ucze sie piec i nie mam pojecia czy mozna zaszaleć z cukrem bądź np więcej dektyli ? czy to nie zaburzy kosystencji ? dziekuje
najlepiej dosłodzić zgodnie ze swoim gustem:) Ilość cukru zgodnie z uznaniem:)