Czteroskładnikowe brownie bez cukru, oleju i mąki

  • 35 min
  • 4 składniki
95%

Składniki:

  • ciecierzyca 1 słoik (540 g)
  • daktyle 1 szklanka (250 ml)
  • masło orzechowe 4 czubate łyżki
  • kakao 8 łyżek

Szybkie zdrowe brownie z ciecierzycy. Bez dodatku cukru, oleju czy margaryny. Bez mąki i bez glutenu.

 

Czteroskładnikowe brownie bez cukru, oleju i mąki

Wykonanie:

  1. Daktyle wsypuję do szklanki i zalewam gorącą wodą na 20 minut.
  2. W blenderze (ja używam tego) umieszczam odsączoną cieciorkę (wodę po cieciorce możecie wykorzystać do tego musu), masło orzechowe, kakao i daktyle razem z wodą. Blenduję dokładnie.
  3. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 x 22 cm) i piekę około 30 minut w 180 stopniach.
  4. Kroję po wystygnięciu.
  5. Brownie możecie polać czekoladą, posmarować dżemem wiśniowym, bitą śmietaną kokosową (przepis tutaj) lub kremem. Ja użyłam kremu nugatowego ze SpożyVczaka.

Smacznego!

Czteroskładnikowe brownie bez cukru, oleju i mąki

Czteroskładnikowe brownie bez cukru, oleju i mąki

Czteroskładnikowe brownie bez cukru, oleju i mąki

30 komentarzy

  1. Właśnie zrobiłam – wspaniałe! Tak proste, tak smaczne, tak zdrowe 🙂 zamierzam następnym razem zrobić z masłem z orzechów nerkowca lub migdałowym 😉

  2. Jaką funkcję pełni tutaj masło orzechowe? Zamiennik jajka? Można użyć banana zamiast niego?

    • tłuszcz jest nosnikiem smaku, wiec podkreca smak;) Mozna pominąć albo użyc w zamian: tahini, nomoczone i zblendowane dowolne orzechy lub pestki słonecznika

  3. Nie jestem fanką daktyli a w tym przepisie wogóle ich nie czuć. Fana brownie nie oszukasz ale ogólnie ciasto jest wilgotne, pożywne i najlepiej smakuje ze świeżymi owocami czy “nutella” 🙂 Napewno zronbie je nie raz!

  4. Najlepsze! Ostatnio zamieniłam daktyle na rodzynki, wyszło super. Czy ktoś próbował z bananem? Wyjdzie?

  5. Witaj. W kilku przepisach zauważyłam składnik „masło orzechowe”, tu w Brownie tez sie pojawiło . Chciałabym sie dowiedzieć jakie to jest masło, z jakich orzechów? Gotowe do kupienia czy wykonania samodzielnie.

    • zazwyczaj używam masła z orzeszków ziemnych 100 proc. orzechów, teraz wiele firm takie robi, bez dodatków

Skomentuj