Czteroskładnikowe ciasto świąteczne bez pieczenia i bez blendowania

  • 10 min
  • 5 składników
100%

Składniki (forma 23 x 33 cm):

  • mleko kokosowe 2 puszki (po 400 ml)
  • gorzka czekolada (u mnie 70 % kakao) 2 tabliczki (po 100 g)
  • ciastka korzenne typu Speculoos do wyłożenia formy i przykrycia masy
  • suszone śliwki 1 szklanka (250 ml)
  • ew. nasiona chia 2 łyżki

Szybki, pyszny, wegański torcik świąteczny ŚLIWKA W CZEKOLADZIE. Idealny dla zapracowanych;) Nie wymaga pieczenia ani blendowania, a do jego przygotowania wystarczą cztery składniki.

tort bez pieczenia

Czteroskładnikowe ciasto świąteczne bez pieczenia i bez blendowania

Wykonanie:

  1. Puszki z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Gęste części mleka kokosowego przekładam do garnka.
  3. Dodaję połamane na kostki czekolady.
  4. Podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery, masę możecie dodatkowo posłodzić.
  5. Śliwki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do masy i mieszam.
  6. Możecie dodatkowo dodać 2 łyżki nasion chia.
  7. Formę wykładam ciasteczkami (u mnie forma 23 x 33 cm).
  8. Na ciasteczka wykładam masę (trochę zostawiam do posmarowania).
  9. Przykrywam warstwą ciasteczek i smaruję pozostałym kremem.
  10. Torcik możecie ozdobić pokruszonymi lub zmielonymi ciasteczkami, kakao lub suszonymi śliwkami.
  11. Wstawiam na noc do lodówki.

Smacznego!

ciasto na święta

Czteroskładnikowe ciasto świąteczne bez pieczenia i bez blendowania

ciasto bez pieczenia

Czteroskładnikowe ciasto świąteczne bez pieczenia i bez blendowania

śliwka w czekoladzie

Czteroskładnikowe ciasto świąteczne bez pieczenia i bez blendowania

 

10 komentarzy

  1. jest przepyszne i dziecinnie proste w wykonaniu. robilam z polowy skladnikow . dziekuje za kolejny swietny i nieskomplikowany przepis 🙂

  2. Dziękuję za wspaniały przepis na świąteczny stół! Ciasto zachwyciło wszystkich! Jest przepychota!!!

  3. Naprawdę pyszny i prosty deser. Zastanawiam się nad wersją dla dorosłych ze śliwkami namoczonymi w rumie.

Skomentuj