Składniki (forma 23 x 33 cm):
- mleko kokosowe 2 puszki (po 400 ml)
- gorzka czekolada (u mnie 70 % kakao) 2 tabliczki (po 100 g)
- ciastka korzenne typu Speculoos do wyłożenia formy i przykrycia masy
- suszone śliwki 1 szklanka (250 ml)
- ew. nasiona chia 2 łyżki
Szybki, pyszny, wegański torcik świąteczny ŚLIWKA W CZEKOLADZIE. Idealny dla zapracowanych;) Nie wymaga pieczenia ani blendowania, a do jego przygotowania wystarczą cztery składniki.
Wykonanie:
- Puszki z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Gęste części mleka kokosowego przekładam do garnka.
- Dodaję połamane na kostki czekolady.
- Podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery, masę możecie dodatkowo posłodzić.
- Śliwki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do masy i mieszam.
- Możecie dodatkowo dodać 2 łyżki nasion chia.
- Formę wykładam ciasteczkami (u mnie forma 23 x 33 cm).
- Na ciasteczka wykładam masę (trochę zostawiam do posmarowania).
- Przykrywam warstwą ciasteczek i smaruję pozostałym kremem.
- Torcik możecie ozdobić pokruszonymi lub zmielonymi ciasteczkami, kakao lub suszonymi śliwkami.
- Wstawiam na noc do lodówki.
Smacznego!
jest przepyszne i dziecinnie proste w wykonaniu. robilam z polowy skladnikow . dziekuje za kolejny swietny i nieskomplikowany przepis 🙂
Cieszę się ogromnie, smacznego:)
Dziękuję za wspaniały przepis na świąteczny stół! Ciasto zachwyciło wszystkich! Jest przepychota!!!
Bardzo, bardzo się cieszę:)
Naprawdę pyszny i prosty deser. Zastanawiam się nad wersją dla dorosłych ze śliwkami namoczonymi w rumie.
Ze śliwkami super pomysł!
A może zamienić śliwki na wiśnie w likierze?
Jasne:)
Dzień dobry, a ciastka na dnie mają być w całości czy pokruszone?
W całości
Jakie mleka kokosowe polecasz, a jakich zdecydowanie nie? Te, których próbowałam z Lidla mają nieprzyjemny mydlany posmak, którego nie jestem w stanie znieść.
to może spróbuj z Rossmana Ener Bio bardzo lubię, sa geste i fajny skład. Ja kupuję zapas, jak są w promocji;)
Pod grzane mleczko kokosowe z czekoladą rozpuszcza się i robi się całkowicie płynne. Nie zostało nic ze sztywnego mleczka kokosowego. Kremem tego nazwać nie można. Czy tak ma być? Czy takim płynem polać ciastka i zgestnieje w lodówce?
tak, zgęstnieje po ostudzeniu:)
Czy można nasiona chia zamienić na siemię lniane?
myślę, że tak:)
Śliwki suszone wędzone czy „naturalne”?
suszone, tak jak w przepisie;)
Czy śliwki można zastąpić wiśniami z nalewki?
tak:)
A gdzie można kupić te ciastka? Lub jakimi ewentualnie zastąpić?
takie świateczne cienkie pierniczki się nadadzą, wiele sklepów zaopatruje sie w nie przed swietami, np. lidl albo biedronka
Jakie mleko kokosowe będzie odpowiednie ? Czym się kierować przy wyborze 😉 ?
ja lubię to z lidla lub z rossmana. Im więcej kokos w składzie, tym lepiej:)
Hej, czy można czymś zastąpić te ciasteczka? Mam nietolerancję na jaja, pszenicę, kukurydze, a one chyba są na mące kukurydzianej. Nawet te wersje bezglutenowe zawsze mają kukurydzę lub jaja w składzie. Czy jest jakaś opcja na zamiennik przy tych nietolerancjach? Dzięki 😉
Można zrobić spód z orzechów/pestek/płatków owsianych i namoczonych daktyli lub innych suszonych owoców. Posypać można pokruszonymi orzechami:)
To z lidla to pewnie Real Thai ?
J używam Freshona z Lidla;)
Czy zalewamy gorącą masa czy czekamy aż nieco ostygnie ?
gorącą:)
Czym zagęścić masę kokosową jak mleczko się nie oddzielilo po przebywaniu w lodówce? Jest idealnie zmiksowane, nie wiem czy stężeje…
a jakie mleczko? moze za mało miąższu kokosa w składzie? mozna sprobowac przegotowac z dodatkiem agaru.