Czteroskładnikowe ciasto świąteczne bez pieczenia i bez blendowania

  • 10 min
  • 5 składników
89%

Składniki (forma 23 x 33 cm):

  • mleko kokosowe 2 puszki (po 400 ml)
  • gorzka czekolada (u mnie 70 % kakao) 2 tabliczki (po 100 g)
  • ciastka korzenne typu Speculoos do wyłożenia formy i przykrycia masy
  • suszone śliwki 1 szklanka (250 ml)
  • ew. nasiona chia 2 łyżki

Szybki, pyszny, wegański torcik świąteczny ŚLIWKA W CZEKOLADZIE. Idealny dla zapracowanych;) Nie wymaga pieczenia ani blendowania, a do jego przygotowania wystarczą cztery składniki.

tort bez pieczenia

Czteroskładnikowe ciasto świąteczne bez pieczenia i bez blendowania

Wykonanie:

  1. Puszki z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Gęste części mleka kokosowego przekładam do garnka.
  3. Dodaję połamane na kostki czekolady.
  4. Podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery, masę możecie dodatkowo posłodzić.
  5. Śliwki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do masy i mieszam.
  6. Możecie dodatkowo dodać 2 łyżki nasion chia.
  7. Formę wykładam ciasteczkami (u mnie forma 23 x 33 cm).
  8. Na ciasteczka wykładam masę (trochę zostawiam do posmarowania).
  9. Przykrywam warstwą ciasteczek i smaruję pozostałym kremem.
  10. Torcik możecie ozdobić pokruszonymi lub zmielonymi ciasteczkami, kakao lub suszonymi śliwkami.
  11. Wstawiam na noc do lodówki.

Smacznego!

ciasto na święta

Czteroskładnikowe ciasto świąteczne bez pieczenia i bez blendowania

ciasto bez pieczenia

Czteroskładnikowe ciasto świąteczne bez pieczenia i bez blendowania

śliwka w czekoladzie

Czteroskładnikowe ciasto świąteczne bez pieczenia i bez blendowania

 

32 komentarze

  1. jest przepyszne i dziecinnie proste w wykonaniu. robilam z polowy skladnikow . dziekuje za kolejny swietny i nieskomplikowany przepis 🙂

  2. Dziękuję za wspaniały przepis na świąteczny stół! Ciasto zachwyciło wszystkich! Jest przepychota!!!

  3. Naprawdę pyszny i prosty deser. Zastanawiam się nad wersją dla dorosłych ze śliwkami namoczonymi w rumie.

  4. Jakie mleka kokosowe polecasz, a jakich zdecydowanie nie? Te, których próbowałam z Lidla mają nieprzyjemny mydlany posmak, którego nie jestem w stanie znieść.

    • to może spróbuj z Rossmana Ener Bio bardzo lubię, sa geste i fajny skład. Ja kupuję zapas, jak są w promocji;)

  5. Pod grzane mleczko kokosowe z czekoladą rozpuszcza się i robi się całkowicie płynne. Nie zostało nic ze sztywnego mleczka kokosowego. Kremem tego nazwać nie można. Czy tak ma być? Czy takim płynem polać ciastka i zgestnieje w lodówce?

    • takie świateczne cienkie pierniczki się nadadzą, wiele sklepów zaopatruje sie w nie przed swietami, np. lidl albo biedronka

  6. Hej, czy można czymś zastąpić te ciasteczka? Mam nietolerancję na jaja, pszenicę, kukurydze, a one chyba są na mące kukurydzianej. Nawet te wersje bezglutenowe zawsze mają kukurydzę lub jaja w składzie. Czy jest jakaś opcja na zamiennik przy tych nietolerancjach? Dzięki 😉

    • Można zrobić spód z orzechów/pestek/płatków owsianych i namoczonych daktyli lub innych suszonych owoców. Posypać można pokruszonymi orzechami:)

  7. Czym zagęścić masę kokosową jak mleczko się nie oddzielilo po przebywaniu w lodówce? Jest idealnie zmiksowane, nie wiem czy stężeje…

    • a jakie mleczko? moze za mało miąższu kokosa w składzie? mozna sprobowac przegotowac z dodatkiem agaru.

Skomentuj